Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Изнасяме най-вече за Германия, Италия, Румъния, Гърция и Белгия

67.9% от износа на страната ни за страните – членки на ЕС е към Германия, Италия, Румъния, Гърция и Белгия, които остават основните търговски партньори.Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Португалия, Малта, Чехия и Естония. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словакия.Като цяло през периода януари – февруари 2011 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 55.% спрямо същия период на предходната година и надвишава 3.6 млрд. лева.Според данните на Националния статистически институт (НСИ) през февруари 2011 г. износът за ЕС нараства с 41% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 1.7 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари – февруари 2011 г. се е увеличил с 28.4% спрямо същия период на предходната година и надвишава 3.6 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям ръст е отчетен при вноса от Ирландия, Гърция и Словакия. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Испания и Кипър.През февруари 2011 г. вносът на България от страните – членки на ЕС, се увеличава с 20.8% спрямо същия месец на предходната година и достига 1.9 млрд. лв. по цени CIF.Външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с ЕС за периода януари – февруари 2011 г. е положително и възлиза на 15.7 млн. лева. По цени FOB/FOB(след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е положително и достига 192.0 млн. лева.

Износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, показва, че през първите два месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година са изнесени повече стоки от преобладаващата част от секторите.Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти” и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”. Спад се наблюдава само при износа от сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн”.

inews.bg