Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Куба разрешава на гражданите си да пътуват в чужбина

Кубинските власти ще разрешат на гражданите си туристически пътувания в чужбина за първи път от над 50 години, според разпространения днес от властите план за реформи, цитиран от Асошиейтед прес.Правителството ще проучи наредбите, които ще позволят на кубински граждани да пътуват в чужбина като туристи, се предвижда в една от общо 313-те мерки за икономически реформи, приети през април от историческия конгрес на Кубинската комунистическа партия.Документът обаче не дава подробности за начина на разрешаване на пътуванията в чужбина, но прави официално решението да се разреши на кубинците да пътуват в рамките на икономическите реформи, подети от президента Раул Кастро.Куба легализира също така продажбата на недвижимо имущество и коли и разширява възможностите за частно сдружаване, което може да послужи като двигател за кретащата кубинска икономика.Публикуваните указания в областта на икономиката обаче не дават много уточнения, което означава, че кубинците ще трябва да почакат, за да разберат подробностите, когато стратегията най-накрая бъде превърната в закон от парламента.

Икономическата реформа цели да измъкне Куба от дълбокото финансово блато чрез реформи за свободна търговия, като в същото време се запази комунистическата система, установена с революцията на Фидел Кастро през 1959 година. Тя бе одобрена единодушно миналия месец от историческия конгрес на Кубинската комунистическа партия, но окончателният документ бе публикуван днес.В документа не се уточнява как точно ще работи системата за продажба и покупка на къщи, която държавата трябва да създаде, нито се посочва какви ограничени ще има и какви такси ще бъдат плащани.Предвижда се също така кубинците да бъдат насърчавани да създават кооперативи, които могат да функционират като средни предприятия с много служители – ключово изискване за всяка жизнена икономика. В момента такива кооперативи съществуват само в селското стопанство. Новооповестеният вариант на указанията предвижда такива компании, собственост на служителите, да могат да продават продуктите си директно на потребителите или на собственици на други компании без държавата да служи като посредник. Освен това кооперативите сами ще решават колко да получава всеки работник.

Новите икономически насоки също така призовават за легализиране на продажбата на коли и други превозни средства, като същевременно се посочва, че държавата все още не е в състояние да продава повечето нови кубински коли чрез държавни компании.Промяната ще бъде приветствана от хилядите граждани, които се надяват да продадат старите си автомобили или да си купят по-нови. По-рано можеха да се продават само коли, произведени преди революцията, което означаваше, че хиляди Лади и Москвичи, както и други автомобили, ползвани в бившия източен блок, бяха замразени в ръцете на собствениците си.Кубинците заобикаляха тези ограничения, като си „заемаха“ автомобили.Реформата предвижда също така много обществени сгради да бъдат превърнати в жилищни, за да се намали недостигът на жилища. Понякога три, дори четири поколения от едно семейство живеят натъпкани в няколко порутени стаи. Дори разведени двойки изпитват затруднения да се разделят и преместят заради строгите правила за собственост.

http://www.investor.bg/