Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Танов: 48% от приходите са от акциза на горивата

България е подготвена с доклад за идването на мисията на Международния валутен фонд. Това съобщи пред БНТ Ваньо Tанов, шеф на Агенция „Митници”. „Приходите за първите четири месеца на година са с 380 млн. в повече в сравнение с първата третина на миналата година. 2,14 млрд. сме събрали досега”, похвали се Танов.

Той уточни, че няма притеснение за приходите, въпреки сложната световна обстановка. „Ние сме малка икономика и сме зависими от външни фактори. 2,5% се е увеличил износът, което показва, че се съвземаме. Ние следим световната икономика, световните пазари. Ние следим и това, което се случва в Северна Африка и Близкия Изток, което покачи цената на петролните продукти”, посочи директорът на митниците.

По думите му приходите от акциза на горивата са 48% от всички приходи. При газьола вносът расте с 2,3% , тъй като има повече консумацията, а при бензина спадът е 17%, заради вдигането на цените и главно потреблението е от гражданите. „Първите три месеца горивата се формират на базата на отоплението, което е по-евтино. Там акцизът е по-малък и той ще се появи отново някъде през октомври-ноември, така, че очакваме през летния период да се увеличат приходите от акциза на горивата”, уточни Танов.

„Аз съм против либерализация на вноса, защото ние имаме пълно наблюдение върху целия внос на горива и мога да твърдя, че няма контрабанда на горива, имаме пълен поглед и върху складовете на горива. Затова аз съм против либерализация. От влизането на горивото в страната до отиването му за потребление трябва да бъде под контрол и имаме уверение от НАП, че софтуерът ще бъде скоро готов и скоро ще имаме пълен поглед. Това, което се следи в бензиностанциите е само част от количествата горива, има и други начини са снабдяване в промишлеността, и там се губи някъде проследяването, но това ще бъде овладяно”, обясни още Танов.

Според него не се е повишила контрабандата на цигари, независимо, че е намаляло потреблението и явно това се дължи и на контрабандата. Битката, която водим срещу контрабандата на цигарите показва, че България се справя най-добре. Дори в страни като Балтийските и Финландия имат по-висок процент от нас на контрабандата с цигари. Той посочи, че не са му ясни показателите за приватизацията на Булгартабак и се опасява, че след приватизацията на холдинга ще има около три месеца преходен период, в който може да се увеличи контрабандата. Този проблем трябва да бъде решен, допълни Танов.

http://www.dariknews.bg/