Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Износът ни за страни извън ЕС скача с 56%

С близо 56% се е увеличил износът на България за трети страни (които не са членки на ЕС) за януари – март 2011 спрямо същия период на миналата година. Това показват данни на националната статистика. Експортът за тези страни достига стойност от 3,7 млрд. лв.Основните търговски партньори на България са Турция, Русия, Сърбия, Република Македония и Китай, които формират 49,1% от износа за трети страни.
Значително нараства износът за ЮАР, Индия, Хърватия и Украйна.

Спад е отчетен при износа за Перу, Сирия, Иран, Обединените арабски емирства, Сингапур, Индонезия и Япония.Само за месец март 2011 г. износът за трети страни нараства с 41% спрямо същия месец на предходната година и е за 1,3 млрд. лева.Вносът на България от трети страни за първите три месеца на 2011 г. се е увеличил с 40,1% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 4,1 млрд. лева (по цени CIF).Най-голям ръст бележи вносът от Казахстан, Обединените арабски емирства, ЮАР, Бразилия, Сингапур и Египет. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Канада и Перу.

Само през март 2011 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 26% спрямо същия месец на предходната година и достига близо 1,5 млрд. лева.Външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с трети страни за периода януари – март 2011 г. е отрицателно и достига 463,6 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 163,5 млн. лева.През март 2011 г. външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) с трети страни е отрицателно и достига 196,6 млн. лева.

inews.bg