Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Как да си изберем слънчеви очила

Слънчевите очила са не само моден аксесоар. За тази цел обаче те трябва да бъдат с наистина качествени стъкла, които реално да предпазват очите от ултравиолетовото излъчване на слънцето. В противен случай зеницата, “излъгана” от очилата, не се свива от светлината и окото получава допълнителна доза излъчване, което постепенно може да доведе до изгаряне на ретината и дори до ослепяване.Най-добре забравете за евтините (китайски) имитации! Избирайте между стъклените и пластмасови стъкла с различна степен на затъмняване и цвят на стъклата. А изборът на рамка зависи изцяло от формата на вашето лице.Ако не се чувствате подготвени сами да направите избора, посъветвайте се с офталмолог или с консултанта в магазина.

Стъкло или пластмаса?

Стъклените лещи дават гарантирана защита от ултравиолетовото излъчване и не се надраскват (разбира се, ако не ги пробвате, като ги търкате например с друго стъкло или метал). Пластмасовите са по-леки и по-тънки, а съвременните покрития им позволяват също да бъдат много устойчиви към драскотините. Все пак нека не се залъгваме – пластмасата дори и най-качествената се нуждае от внимателно отношение.

Степен на затъмняване

Качествените очила са задължително придружени от етикет, върху който е посочен процентът на UVA и UVB излъчванията и дължината на вълните, блокирани от очилата.Вълните се измерват в нанометри и 100% защита дават очилата с маркировка 400 нм. Ако цифрата е по-малка, значи очилата пропускат част от ултравиолетовото излъчване.Съществуват 5 степени за затъмнение на стъклата – от съвсем светли – пропускащи 80-100% от светлината, които защитават очите от ултравиолетовото излъчване само в облачно време, до съвсем тъмни, които пропускат само 3-8% от светлината.

За градски условия са най-подходящи очилата, които пропускат светлина от 18 до 43%, за продължително и силно слънце – не повече от 18%, но например за планинския курорт през зимата се нуждаете от съвсем тъмни очила, които често са огледални и с наистина сериозна защита.Тъмните очила със съвсем малка пропускателна способност не са подходящи за шофиране.Можете да си купите т.нар. “хамелеони” – очила, които се променят в зависимост от яркостта на светлината. Те не е нужно да се свалят дори в тъмно помещение, защото в него стават абсолютно прозрачни.

Цветът на стъклата

Оранжевият и червеният цвят, които са доста модни, са твърде агресивни за очите и е установено, че дори влияят на психиката. Жълтият е твърде светъл за слънчевата светлина, а синият се понася добре от много малко хора.За най-подходящи и безопасни се смятат сивият, зеленият и кафявият цвят на стъклата – те най-добре поглъщат излъчването и дори успокояват очите.Имайте пред вид, че оцветяването на стъклото трябва да бъде равномерно, тъй като в противен случай очите се уморяват.

Размерът

Общото правило е, че очилата трябва да бъдат по-големи. Но най-правилният избор са очила, които карат своя собственик да прилича на скиор. Рамките трябва да бъдат широки и да скриват очите от двете страни.За съжаление, от гледна точка на естетиката, огромните очила не отиват на всички. И мнозина предпочитат да носят очила с тънка рамка. Не трябва обаче да се забравя, че малките очила, които не закриват напълно очите, са лоши очила. От тях няма голяма полза – ако светлината попадне в окото, всички защити са без значение.

четете още на:

http://zdrave.bg/?c=n&id=3869&p=1