Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Сергей Игнатов: Учебниците са написани нечовеколюбиво

Учебниците действително са в един строг академичен стил. Написани са нечовеколюбиво – в буквалния смисъл на думата. Егоцентрично са написани, каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов в Търговище, предаде кореспондентът на БГНЕС. В залата на четвърто основно училище „Иван Вазов“, той се срещна с учители от региона на Търговище. Срещата-дискусия беше за концепцията за нов закон за предучилищното и училищно образование. „Ако не отчетем предизвикателствата на бързо развиващите се страни в сферата на образованието, ние рискуваме някъде към 2020-2030 г. върху нашите деца да се стовари нова вълна от безнадеждност, нещо подобно както се случи след промените“ – каза в началото на срещата министър Игнатов. Той обясни, че от гледна точка на законодателната практика не само България, но и Европа се намира в доста тежко положение. „Европа обаче изостава. 2010 г. По лисабонските представи, някога подписани, трябваше да настигнем САЩ по научно развитие и да започнем да ги надминаваме“ – обясни още министърът.

Той каза, че новият закон се обмисля по такъв начин, че да дава по-голяма практическа и творческа подготовка на младите хора. „Днес се появи един език, който ние не разбираме и ей така казваме, че от младите нищо не става, че са неграмотни. Когато сравнявам деца на мои познати, които са 3-4 клас, с това, което аз съм знаел на тяхната възраст, излиза, че те са доста по-образовани“ – каза Игнатов. По думите му децата днес влизат в училище с добра компютърна подготовка. „Ние се нахвърляме върху тях и казваме, че са неграмотни, защото допускат грешки, които и ние допускаме. Та тези деца, които смятаме за неграмотни, те си играят с компютъра някъде от времето на предучилищната подготовка“ – допълни министърът.

Според него, страшното на сегашната система е това, че тя не е насочена към подготовка на хора, които в даден момент ще могат сами да вземат решения, да бъдат мениджъри. „Искаме, чрез изследване на потенциала да бъдат стимулирани всички качества на ученика. Искаме училището да насърчава дръзките, дори и непослушните, защото това са хора, които наистина ще вземат нещата в свои ръце и по нестандартен начин ще изведат системата напред“ – обясни министърът. Друга тема, която засегна министър Игнатов е за избираемата подготовка на учениците. Според него в гимназиалния етап трябва да се стигне до 40 % задължителни предмети – останалите да са избираеми.

Учители от залата зададоха въпроси, свързани с учебните програми, развиването на различните компетенции на ученика и учебниците. Министър Игнатов отговори, че проблемът идва от написаните на недостъпен за децата език учебници. „Те действително са в един строг академичен стил. Написани са нечовеколюбиво – в буквалния смисъл на думата. Егоцентрично написани“ – сподели още гостът. По думите му, казвал това, защото е в академичната среда и вижда как с течение на времето там се развива един егоцентризъм. „Човек започва да се самообожествява, защото не контактува с много хора, чете си и се опитва да открива нещо. После пише нещо, което трябва да е достъпно за всички“ – допълни Игнатов и уточни: „Давам ви пример с една книга, която, слава Богу, не е написана за деца. Но все пак трябва да се чете от хора. Ето как започва: Персонификацията е субститут на вербалната комуникация. Тя пастицизира някакво абстрактно качество, например – време. Ако можете да го разберете ми напишете писмо. Ние от доста време се опитваме да го дешифрираме.“

Относно нечовеколюбивото отношение към децата, директорът на специализираното училище за деца с увреден слух Росен Милачков сподели опит от днешното външно оценяване на четвъртокласниците по предмет „Човек и природа“. Той каза, че е зададен следният въпрос и съответните отговори: Какво чуваш, когато говорят едновременно много деца? Шум, Звук, Мелодия. „Какво да отговорят моите възпитаници на този въпрос? Какво чуват глухи деца? Това не е ли нечовеколюбиво отношение“ – попита Милачков. Министърът беше категоричен, че това е недопустимо и ще провери как подобен въпрос е попаднал в изпита.

http://www.bgnes.com/