Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Нови перспективи в икономическите отношения България – Япония

На 9 май 2011 г. на среща с представители на Посолството на Япония в София и българския търговски съветник в Посолството ни в Токио, зам.председателя на БТПП Георги Стоев коментира възможностите за сътрудничество между двете страни с оглед на тежката обстановка в Япония след земетресението тази година.Г-н Стоев сподели, че много фирми, членове на БТПП са готови да предоставят храни и напитки на японския народ като помощ. В момента обаче японското правителство не може да отдели хора и ресурси за транспортирането и разпределянето на място на тези продукти. За това г-н Мори и г-н Фокумори – търговски съветници в японското посолство в София обясниха, че се предпочитат парични помощи към японския народ.

По този начин се избягват и дължимите за внос на стоки, мита и такси. При желание за доставка на стоки и продукти като помощ за японците изпращачът трябва да поеме доставката и разпределението или да ангажира свой местен партньор за това. Зам.председателят на БТПП очерта някои идеи за бъдещи съвместни инициативи, като например изграждане на съвместна лаборатория за проверка на храни и напитки – за изключване съдържание на опасни за здравето на човека елементи. Също така той подчерта, че въпреки тежкото положение в Япония БТПП продължава да поддържа сътрудничеството си с различни организации, предоставящи обучение на представители на български фирми и граждани /AOTS, ETP и др./. Единствената разлика е, че обученията и курсовете се провеждат извън Токио, в региона на Нагоя.

Японските дипломати изтъкнаха, че фирмите от тяхната страна, с интереси в България са разочаровани от промените в новия закон за възопновяемата енергия и част от предвижданите инвестиции в страната сега няма да се осъществят. Сътрудничеството в транспортния бизнес също е в застой към момента. Замразен е проектът за разширяване на пристанище Бургас.Г-н Мори разясни, че все още поддържат интереси в изграждането на инфраструктура, управлението на водни ресурси и иновациите. Все пак трябва да се има пред вид, че само в определени области японските фирми предлагат уникални технологии, а във всички други случаи става въпрос за конкуренция с фирми от цял свят и за прецезиране на съотношението цена – качество.

Вълчан Вълчанов, търговски представител на България в Токио информира, че в резултат от осъщественото посещение на бизнес делегацията, организирана от БТПП и  придружаваща министър-председателя на България в Токио в началото на годината, вече се финализира одобрението на износ на българско пилешко месо за Япония. Също така се наблюдава интерес за внос на български пчелен мед в страната на изгряващото слънце. Поради ограничена реколта в Китай през миналата година, японските фирми вносители вече търсят нови доставчици и са се ориентирали към България.Г-н Вълчанов подчерта, че виното остава един от основните български продукти, наред с киселото мляко, кейто е синоним на България в Япония. Дори в Токио в началото на годината е направен комитет за реклама на българското вино, с участието на Посолството, но за сега той не работи активно, поради затруднената обстановка след земетресението.В края на срещата представителите на посолството на Япония в София информираха за възможността български фирми да намират по-лесно партньори в Япония чрез програма на JETRO – Japan External Trade Organization on line: www.jetro.go.jp

http://www.barometar.net/