Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Акушер-гинеколози: Раждането вкъщи да стане престъпление

Раждането вкъщи по желание на майката без лекарска помощ да се инкриминира като престъпление и за това тя да носи всички последствия като при поставяне в риск на живота на дете. За такова изменение в Наказателния кодекс ще настояват акушер-гинеколози. Това съобщи за „Монитор” заместник-директорката на столичната акушеро-гинекологична болница „Света София” и завеждаща на родилната зала д-р Валентина Григорова. До дни тя ще инициира среща на сдружението на лекарите от тази специалност, на която да приемат решението, а след това ще търсят и лоби за внасянето му в Народното събрание. Д-р Григорова подчерта, че това няма да се отнася за жените, които са родили у дома преждевременно а само за тези, които изрично не са пожелали да бъдат наблюдавани от лекар или акушерка. Идеята й за инкриминиране на раждането вкъщи е подкрепена от нейните колеги от болницата.

Тя е провокирана от драмата на Гергьовден, когато ветеринарка с тежка и рискова бременност отказа да постъпи в родилното въпреки настояването на медиците и се мъчи да ражда 12 часа у дома си, а след това донесе на ръце мъртвото си дете в „Света София”. По действащото ни сега законодателство бременни непосредствено преди раждането и по време на раждането се считат за невменяеми и не подлежат на носене на отговорност за деянията си, уточниха юристи.Родилният процес може да отключи психоза и затова съвсем правилно жените в такъв момент не са считани за отговорни за деянията си, вина не може да им бъде вменена, каза д-р Валентина Григорова. Като акт на зачитане на волята на родилката определи тя желанието на някои да раждат без пряка лекарска намеса но това да става в присъствието на акушер-гинеколог, и то в болницата, за да бъде осигурена помощ навреме и на родилката, и на бебето при нужда.

По думите й в АГ „Света София” такава практика има, като това става след предварително подписана декларация от страна на бъдещата майка още по време на консултациите й като бременна.Родилата у дома си сама мъртво дете ветеринарка е с тежки инфекцииказаха от болницата. Два дни след раждането обаче тя напусна лечебното заведение, като подписа декларация, че иска да се прибере у дома, за да подготви погребението на мъртвото си бебе, щом от Съдебната медицина предадат трупчето му.Вляхме й силни и модерни антибиотици, но не е изключено инфекцията да прогресира, казаха още лекуващите лекари. Те обаче се безпокоят, че тя дори да получи усложнения, няма да се върне при тях в болницата.

Monitor.bg