Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

Известни лица се включват отново в Националния ден на природните паркове на WWF – 14 май, събота

Дипломати, популярни актьори, музиканти и журналисти се включват в ежегодната инициатива Национален ден на природните паркове на международната природозащитна организация WWF, която се организира за четвърти път на 14 май (събота). Акцията е в партньорство с GLOBUL и администрациите на 11-те природни парка в България.«Посланиците» на природните паркове ще се включат на място като доброволци в почистването и обновяването на инфраструктурата и местата за отдих в 11-те природни парка на България.Временно изпълняващата длъжността посланик на Великобритания в България г-жа Катрин Барбър, журналистите и водещи Ники Кънчев, Симо от „БГ Радио”, Христина Балинска и Венелин Петков от bTV ще помагат в Природен парк Витоша на Дендрариума, Драгалевски манастир и в село Бистрица.

Посланикът на Румъния в България Н. Пр. г-н Антон Пакурецу ще присъства в Природен парк Персина в Белене, на брега на Дунав.

Вокалистът на „Гравити Ко.” Явор Захариев и композиторът Славчо Лобошки ще помагат в Природен парк Беласица край Петрич.

Рапърът Биг Ша и композиторът Теди Генев ще бъдат посланици на Природен парк Златни пясъци край Варна.

Поп певицата Тони Димитрова ще помага в Природен парк Странджа.

Актьорът Валери Йорданов ще участва отново в Природен парк Врачански Балкан.

Синоптикът на bTV Станислава Цалова ще бъде отново доброволец в Природен парк Рилски манастир.

Актьорът от Русенския театър „Сава Доброплодни” Венцислав Петков ще бъде посланик в Природен парк Русенски Лом.

Юристът Ася Николова ще помага в Природен парк Шуменско плато.

Природните паркове Витоша, Рилски манастир, Златни пясъци, Врачански Балкан, Русенски Лом, Странджа, Шуменско плато, Българка (край Габрово), Сините камъни (край Сливен), Персина (край Белене) и Беласица са най-посещаваните защитени природни територии в България и посрещат над 10 милиона души всяка година. За съжаление някои недобросъвестни посетители оставят отпадъци след себе си, разрушават местата за отдих и туристическата маркировка.Националният ден на природните паркове се проведе за първи път през есента на 2007 г. Тогава над 1000 доброволци събраха 12 тона боклук в природните паркове на България. Пластмасовите опаковки се оказаха сред най-често срещаните отпадъци, изоставени сред природата.При третото издание през май 2010 г. близо 3000 доброволци събраха над 15 тона отпадъци, участваха ремонтирането на туристическата инфраструктура и в изграждането на мостчета по някои от най-популярните маршрути.

http://www.barometar.net/