Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Полицията усилено следи комуникацията в интернет и мобилната мрежа

МВР са започнали усилено да следят комуникацията в интернет и мобилната мрежа, след като миналата година влязоха в сила промените в Закона за електронните съобщения. Това показва годишният доклад на подкомисията за контрол на специалните разузнавателни средства в парламента за 2010 година.С промените в закона мобилните оператори и доставчиците на интернет бяха задължени да осигурят достъп до архивите си на полицията и да съхраняват цяла година информацията за своите клиенти. Така се оказва, че ако през първите четири месеца на 2010 година разрешенията за следене в мрежата са били 2700, то за следващите осем месеца те са достигнали 50 хиляди. Близо 30 хиляди от тях са били без съдебно разрешение.

Причините за драстичното увеличение на полицейското следене на трафичните данни в интернет са промените в Закона за електронните съобщения, заяви пред Дарик Христо Бисеров от ДПС, който е ротационен председател на подкомисията за контрол на специалните разузнавателни средства.„За две години имаме три пъти нарастване на специалните разузнавателни средства.

Няма как това да бъде обяснено просто със засилване на борбата с престъпността. Да не говорим какви пари струва това на данъкоплатците“, зави Бисеров.Христо Бисеров добави, че след промените, които управляващото мнозинство направи в Закона за електронните съобщения, достъпът до трафичните данни и мобилните разпечатки е скочил чудовищно: „Докато действаше старият регламент – за първите четири месеца на миналата година разрешенията за следене са 2700. След приемането на промените в закона – през следващите осем месеца, те са 50 000″.5763-ма са следените и подслушвани българи от април 2010 г. до април 2011 г. За тях съдът е издал 15 864 разрешения за използване на СРС-та, като около 80% са били за подслушване. Едва 3388 са послужили като доказателства за извършени престъпления. Не е известно колко от тях са използвани в съда, каза Христо Бисеров.Парламентарната подкомисия ще провери и 142 случая, в които вътрешният министър Цветан Цветанов е давал разрешения за прилагане на СРС-та без съдебна санкция. Това прави средно по три на седмица. Депутатите ще сравнят каква е била практиката при предшествениците на министър Цветанов.

http://www.dariknews.bg/