Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

България отказала да арестува Айман ал Зауахири

България на два пъти е отказала да арестува и да екстрадира заместника на Осама бин Ладен в „Ал Кайда” – Айман ал Зауахири, твърди бивш високопоставен служител на службите за сигурност, предаде АФП.През 1995 година българското контраразузнаване е получило сигнал, че Зауахири се намира в малък планински град, заяви Владимир Манолов, бивш директор на контраразузнаването в период 1994-1995 година, в интервю за Дарик радио. По това време египтянинът е бил издирван от Кайро за предполагаемото си участие в убийството на президента Ануар Садат през 1981 година и за неуспешния опит за убийството на президента Хосни Мубарак през 1995 година.

Според Манолов египетското посолство в София е установило контакт с контраразузнаването.Зауахири е останал 20 дни в България, като София е получила от Египет искане за екстрадирането му.Преди дни бивш съратник на Бин Ладен предупреди, че фигура номер две в Ал Кайда Айман аз Зауахири е още по-опасен от досегашния терорист номер едно, предаде Франс прес.Според Хусая Азам, Осама бин Ладен не е контролирал от няколко години Ал Кайда. Сега тя е ръководена от Айман аз Зауахири и се очаква той да приложи още по-твърда линия от предшественика си, казва бившият съратник на Осама.

Кой е Айман ал Зауахири

Аз Зауахири е мозъкът зад Бин Ладен и мрежата на „Ал Кайда“ и често се появява във видеообръщения, заплашвайки САЩ и техните съюзници. Египетският доктор е роден в заможна лекарска фамилия в богат квартал на Кайро. Той е на около 60 години и доскоро бе вторият най-търсен терорист в света след Бин Ладен, според списъка на ФБР.Той е роден през 1951 г. в Кайро и е син на професор по фармакология и внук на главния имам на джамията „Ал Азхар“, която е една от най-важните в ислямския свят.

През 1974 г. завършва най-престижното медицинско училище в Египет и специализира хирургия. По това време Айман вече е ангажиран с организацията „Мюсюлмански братя“, която прокламира създаването на ислямска държава, но с мирни методи.През 1973 г. е създадена войнствената организация „Египетски ислямски джихад“ и Аз Зауахири се записва. През 1981 г. членове на организацията се преобличат като войници и убиват египетския президент Ануар Садат. Айман аз Зауахири е един от 301 задържани след атентата.

Той застава пред съда, но е оправдан. Все пак Айман прекарва 3 години в затвора за притежанието на нелицензирано оръжие. След като излиза от затвора, той заминава за Пакистан и работи в организацията „Червен полумесец“, където помага на ранените в афганистанската война.През 1993 г. той става лидер „Ислямски джихад“ в Египет и предприема кампания за установяване на ислямска държава в страната през 90-те години на XX-ти век, в резултат на което загиват около 1200 египтяни.През 1999 г. военен съд в Египет задочно осъжда Айман аз Зауахири на смърт.Аз Зауахири и Бин Ладен успяха да избягат от силите, водени от САЩ през 2001 г. в Афганистан.

Последното видео на Бин Ладен и Аз Зауахири заедно е от 2003 г., когато те са показани да обикалят по планинска пътека, призовавайки за джихад, и възхваляват терористите, които извършиха атаките от 11 септември 2001 година.Анализатори описват Аз Зауахири като основния организатор на Ал Кайда и най-близкия съветник на Бин Ладен. „Айман за Бин Ладен е като мозъка за тялото“, казва Мунтасир аз Заят, който е египетски адвокат и е представлявал Аз Зауахири.Осама бин Ладен и Айман аз Зауахири се запознават в средата на 80-те години на XX век, когато и двамата се намират в пакистанския град Пешавар. Там те помагат  на партизаните, които се бият срещу силите на СССР в Афганистан.

http://www.actualno.com/