Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

30 години от атентата срещу папа Йоан Павел II

Днес се навършват 30 години от неуспешния атентат срещу папа Йоан Павел II, в който бе замесено неоснователно името на България. Това съсипа живота на несправедливо обвинения Сергей Антонов. Кои бяха вдъхновителите? Около този въпрос се върти години наред нерешената загадка за покушението срещу главата на римокатолическата църква.На 13 май 1981 година на площад „Свети Петър” турският екстремист Мехмед Али Агджа стреля срещу папа Йоан Павел II. Блаженият вече Йоан Павел е прострелян с два куршума. Една от версиите, която се налага в медиите, е, че в комплота са участвали и българските служби. Тази теза е мултиплицирана многократно във всички световни медии, ставайки известна като „българската следа”.По време на посещението си в България през 2002 година самият Йоан Павел II увери, че никога не е вярвал, че България е замесена в атентата. Той дори казва, че винаги ще държи по една свещ на прозореца си за всеки българин, независимо откъде и какъв е.

В навечерието на обявяването на папа Йоан Павел Втори за блажен в началото на този месец италиански вестник излезе с публикация, в която твърди, че ЦРУ е изфабрикувало българската следа в атентата. Италианското издание  ”Република” помества дългогодишно журналистическо разследване. В него се изтъква, че “Отговорността не е нито на българите, нито на КГБ… Замисълът, планирането и осъществяването на атентата срещу Карол Войтила са на турските ултранационалистически и проислямистки „Сиви вълци“, които са противници на Запада и на църковния глава, който според тях го представлява”.

„Дейли Телеграф” излезе с подобна публикация под заглавие: ЦРУ се опита да обвини България за покушението срещу папа Йоан Павел ІІ. Обвиненият несправедливо в съучастие българин Сергей Антонов понесе най-тежкото бреме на плещите си. Той прекара четири години в затвора и под домашен арест, докато приключи делото срещу него. След като бе оправдан от италианския съд, Антонов се върна в България, но вече с видими здравословни проблеми. През лятото на 2007 година той почина самотен в дома си.Самият Али Агджа прекарва 19 години в италиански затвор. През 2000 г. е помилван и екстрадиран в Турция. В различни писма от затвора Агджа подхрани опасенията, че страда от психическо разстройство, пишейки, че е вторият Месия и обяви планове да напише перфектната Библия. На 18 януари 2010 година е освободен окончателно от затвора. За последно в интервю за Турската телевизия миналата година Агджа заявява, че всъщност атентатът е дело на Ватикана.

ekipnews.bg