Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Пилето по-скъпо в големите търговски вериги отколкото в други магазини

Министерството на земеделието и храните публикува традиционния си седмичен анализ на цените на храните у нас. Експертите от работната група изготвят оценката си на база на наблюдение на пазара и според тях цените на брашното, пилешкото месо тръгват надолу.Без голяма промяна се търгуват яйцата, а захарта запазва тенденцията си към поскъпване. Цената на агнешкото месо също се запазва без промяна спрямо предходния периодДанните показват и интересен извод – охладеното пилешко месо в големите търговски вериги е по-скъпо отколкото в другите магазини.Ето и пълният анализ на Работната група на МЗХ, създадена с решение на Министерския съвет:

Брашно

През наблюдавания период, цените на едро на брашно тип „500”, средно за страната, бележат намаление спрямо предходната седмица с 1%. Като цяло, в отделните области, цените на едро се движат в диапазона от 0,81 лв./кг (Враца) до 1,17 лв./кг (София). В по-голяма част от областните центрове се наблюдават колебания в цените на едро, като отклоненията са в рамките на – 3,8% до +1,9%.Преобладават областите (единадесет), където е регистриран спад при цените, най-чувствителен във Варна (3,8%) и в Смолян (3,3%). Незначително увеличение на цените на едро се отчита в четири области – Разград (1,9%), Ловеч, Стара Загора (1,1%) и София (0,9%).

Почти в цялата страна, големите търговски вериги (ГТВ) запазват цените на дребно на брашното от миналата седмица и се движат в границите от 1,07 лв./кг (Разград, Русе и Силистра) до 1,27 лв./кг (Благоевград и Кюстендил).Промяна на ценовите нива е регистрирана само в три области (Кърджали, Стара Загора и София), като там брашното се предлага на по-ниски цени спрямо предходния период, съответно със 7,4%, 4,3% и 4,2%.

Данните сочат отново най-голяма разлика между цената на едро и на дребно в ГТВ на Враца (0,38 лв./кг), а най-малка е в Русе и Силистра (0,08 лв./кг).Без промяна спрямо предходната седмица остават и цените на дребно на брашното в другите търговски обекти (ДТО) – от 1,13 лв./кг (Русе) до 1,33 лв./кг (Благоевград и Кюстендил). Единствено в две области се регистрира изменение на цените на дребно в ДТО.За поредна седмица, в ДТО на Враца маржът между цената на едро и цената на дребно е най-голям (0,49 лв./кг). Най-малко е отклонението между двете цени в Разград (0,08 лв./кг).Прави впечатление, че през изминалата седмица, цените на дребно на брашното в София, както в ГТО, така и в ДТО са по-ниски съответно с 0,03 лв./кг и 0,02 лв./кг, в сравнение с тези на едро.Средно за страната, цените в ДТО са по-високи с около 5% от тези в ГТО.

inews.bg