Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Новите пирамиди – евтини почивки

В капана на нов вид пирамиди попадна доверчивият българин. Мними туристически агенти обещават безплатни екскурзии в чужбина срещу осигуряването на клиенти. Цената на воаяжа е достатъчно ниска, за да може лесно да се намерят кандидати. А екскурзията излиза евтино, защото нито агентът, нито компанията, която прави резервациите за хотелите и урежда транспорта, плащат данъци за тази туристическа услуга. Измамата действа у нас близо година, но преди два месеца доби огромни размери, алармираха от МВР и Комисията за защита на потребителите. Последният случай, за който „Стандарт“ първи съобщи, ужили 173-ма българи с по 730 лева, които те бяха платили за екскурзия със самолет до Палма де Майорка. В случая 59-годишната посредничка Виолета Илиева събра парите за почивката, но никой от клиентите не стигна до съблазнителния испански плаж. В организацията на мечтаната почивка досущ като в пирамида Илиева включила голяма част от познатите си, като им обещала, че ако всеки от тях навие поне още десетина души, почивката му ще излезе безплатна. Посредничката, която от години организирала екскурзии по света, никога не е притежавала регистрация на туристически агент.

Тя събирала пари, без да издава официални документи, като разчитала на познати – повечето от туристическото дружество „Еделвайс“. Всеки път, когато успявала да набере нужния брой туристи, предавала имената им на туроператора, за да организира пътуването. Обикновено успявала да заведе хората до обещаните места, като винаги изниквали допълнителни плащания. В последния случай обаче вместо събираните досега по 40-50 туристи Илиева решила да направи удар и набрала 173-ма мераклии за пътуването до Палма де Майорка. Когато взела парите от хората, възложила организацията на „Запрянов травел“. Фирмата обаче не успяла да направи резервации нито за хотел, нито за чартър. За провала на почивката съобщила 10 дни преди заминаването. Часове по-късно недоволните клиенти окупирали офиса на фирмата, а Комисията за защита на потребителите съобщи, че ще наложи санкции на измамниците.

Проверка на „Стандарт“ показа, че в момента в интернет има над 30 обяви за подобни екскурзии. Отделно по автобусните спирки има десетки разлепени съобщения за евтини почивки. Според експертите от комисията на Дамян Лазаров обаче повечето обяви са схеми за измама, в които хиляди българи попадат всяка година. Туроператори твърдят, че най-много клиенти падат в капана на евтините почивки, които се провалят в последния момент, а пари посредниците никога не връщат. Като пример експертите посочиха почивка в Дубай, която вместо за 400 евро се продава за 150 без никакви допълнителни условия. „Това е чиста измама, събират хора, те броят пари и накрая нито почивка, нито пари“, обясниха оператори на екскурзии. Според тях късметлии са хората, които макар и на части, получават обратно част от платените суми. В повечето случаи обаче клиентите не получават никакъв документ, с който да търсят обратно парите си.
Мила Кисьова

standartnews.com