Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 09.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Зрелостниците пишат за „Книгите“ на Далчев

„Животът и книгите“ по известното стихотворение на Атанас Далчев „Книгите“, е темата, по която пишат зрелостниците, които се явяват днес на матура по български език и литература, предаде репортер на БГНЕС.Поколението, сочено у нас, като едно от най-малко четящото, ще трябва да се постарае да анализира в поне 4 страници произведението „Книгите“ – типично за Далчевата опредметена поезия. Пликът, съдържащ темата, бе отворен от заместник-министър Милена Дамянова и самата тема съобщи просветният министър Сергей Игнатов.“По хубава и по-актуална тема от това здраве му кажи“, коментира заместник-министър Дамянова. През двата часа между генерирането на теста и обявяването на темата, заглавието й са знаели сами петима души – заместник-министърът и четирима души от екипа на министерството. Тя призова всички да бъдат сигурни в хората от МОМН, във връзка с изтичането на информация за темата на държавния зрелостен изпит през миналата година.

„Даже министърът не знаеше автора и творбата до последно. Аз бях вътре в кабинета и гарантирам, че темата не е излязла“, каза Дамянова. Освен анализа, зрелостниците ще трябва да отговорят на 40 въпроса от изучавания материал през гимназиалния етап. Днес на матура се явяват около 67 000 зрелостници. 400 университетски преподаватели и учители ще проверяват изпитните работи. Общо всички матури ще бъдат проверявани от над 1000 души. Няма разлика в процедурите по провеждането на изпитите. Новият метод на генериране на темата няма да се използва за втората задължителна матура.

БГНЕС припомня, че генерирането на теста започна в 5.40 часа, като по време на генерирането се видяха само номерата на компонентите. След това тестът беше сглобен. Около 67 000 зрелостници полагат задължителна матура по български език и литература. Идеята е да се спре предварителното зазубряне на теми, както и опитите за научаване на формулировките чрез вътрешен човек от министерството, както стана на миналогодишния изпит. За целта експертите са приготвили 30 различни теми. На учениците се предоставя възможността да избират дали да пишат интерпретативно съчинение или есе на последния 41-ви въпрос на матурата.

А ето и самото стихотворение:

КНИГИТЕ

На К. Гълъбов

Пред мен е книгата разтворена

и денем, и нощя;

все сам, аз не познавам хората,

не зная и света.

Прилитат и отлитат птиците,

изгрява ден, залязва ден:

аз дните си като стран?ците

прелиствам уморен.

Години да четеш за чуждия

живот на някой чужд,

а твоят, никому ненужен,

да мине глух и пуст.

До мене ти не стигна никога,

о, зов на любовта,

и аз изгубих зарад книгите

живота и света.

http://www.bgnes.com/