Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Стивън Хокинг: Няма рай – това е само приказка

В стремежа си да отрече твърдо всички религиозни утехи, най-прочутият британски учен заявява, че няма нищо отвъд момента, в който мозъкът спре да работи.Хокинг, който на 21 години е бил диагностициран с амиотрофична латерална склероза, споделя своите възгледи в ексклузивно интервю за The Guardian. Заради утежняването с годините на симптомите на неизлечимата болест, се е очаквало тя да доведе до ранната му смърт. По думите на учения, на младини тази мисъл го е накарала да се обърне към музиката на Вагнер, но впоследствие той се е научил да се радва повече на живота, въпреки черния облак, надвиснал над бъдещето му.“Живея с мисълта за ранна смърт последните 49 години. Не се боя от нея, но и не бързам да умра. Има толкова много неща, които бих искал да направя преди това“, споделя той. „За мен мозъкът е като компютър, който ще спре да работи, когато компонентите му дефектират.

Няма рай или живот в отвъдното за счупени компютри – това е приказка за хора, които се боят от тъмното“, добавя той. Последните коментари на Хокинг отиват доста отвъд написаното в книгата му „Великият дизайн“ (2010), в която той заявява, че няма нужда от Създател, за да бъде обяснено съществуването на Вселената.Книгата провокира отрицателна реакция на много британски религиозни водачи – като главния равин Лорд Сакс, който обвини Хокинг в изпадане в „елементарни заблуди“ на логиката.

Бог е утешителен метафоричен образ

Разсъжденията на физика очертават рязка граница между употребата на Бог като метафора и вярата в един вездесъщ създател, в чийто ръце е разположена цялата вселена.В своя бестселър от 1988 г. „Кратка история на времето“, Хокинг се опира на любимите идеи на Айнщайн, когато описва какво би означавало за учените да създадат „теория за всичко“ – набор от уравнения, които обясняват съществуването на всяка частица и сила в цялата вселена.“Това би бил великият триумф на човешкия разум – защото по този начин бихме познали разума на Бог“, пише той. Книгата е продадена в 9 милиона копия, които осигуряват на физика моментална слава. Неговият успех води до гостувания в „Семейство Симпсън“, „Стар Трек: Следващото поколение“ и „Червеното джудже“. Едно от най-големите му постижения в областта на физиката е теорията, която обяснява защо черните дупки излъчват радиация.

Съветът на физика: осмислете живота си, докато съществувате

В интервюто си Хокинг отрича идеята за живот след смъртта и подчертава необходимостта да реализираме потенциала си на Земята, като използваме добре живота си. На въпроса как би трябвало да живеем, той отговаря просто: „Трябва да се стремим към възможно най-голямата стойност на нашите действия“.