Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Пращат сепия в космоса заради експеримент, свързан с бактерии

Ако последният полет на „Индевър“ върви по план, совалката трябва да е издигнала в орбита и една малка сепия, съобщава статия в „Ню сайънтист“. Това обаче не е защото астронавтите искат да си разнообразят менюто, а за да проведат наблюдения върху това как се държат „добрите“ бактерии в микрогравитацията на космоса. Провеждащата експеримента Джейми Фостър от Университета на Калифорния в Гейнсвил формулира така основния проблем „Превръщат ли се в лоши добрите бактерии, ако са поставени в тези условия?“Вече знаем, че болестотворните микроби растат по-бързо и стават по-вирулентни, ако бъдат изведени в космоса. През 2006 година бактерии Salmonella бяха изведени от совалка и когато бяха върнати на земята, се оказа, че са три пъти по-смъртоносни за мишките. Escherichia coli също променя активността си. Проучванията досега бяха фокусирани върху вредните бактерии. „Това е първото, което се съсредоточава върху полезните“ – каза Фостър.

Сепиите са главоноги – относително интелигентна група същества, към които спадат и октоподите. Главоногите досега не са пращани в космоса. Фостър е уредил да вдигнат в орбита късоопашатата сепия Euprymna scolopes – тихоокеански вид, който носи в тялото си цял товар от бактериите Vibrio fischeri. Те колонизират организма на младата сепия скоро след излюпването й и се настаняват да живеят в светлинните й органи. Сепията пък ги използва, за да поражда светлина, която излъчва в посока надолу и така не хвърля видима сянка. Това е класически пример на взаимна полза – двата вида си помагат и всеки извлича предимства. Човекът е в същите отношения с микроби, които помагат на функциите на неговата имунна и храносмилателна системи. Всъщност ние сме свързани с хиляди видове, а не само с няколко. „При хората е къде по-сложно“ – подчерта Фостър.

Експериментът е прост. Новоизлюпена сепия, която още не се е срещнала с бактериалните си партньори, ще бъде издигната в космоса в контейнер с морска вода. 14 часа след излитането астронавт ще добави бактериите и ще им даде 28 часа да обхванат сепията. След това тя ще бъде убита, консервирана и донесена обратно на Земята за изследване. Фостър разполага с някои предварителни резултати от експерименти с изкуствена микрогравитация, които показват проблеми при възприемането на бактериите от сепията. Ако експериментът в космоса даде същите резултати, това ще означава, че „отношенията“ на астронавтите със собствените им микроби могат да бъдат засегнати в космически условия. „Искаме да се подсигурим относно здравето на астронавтите“ – обобщи Фостър. Тя е разработила опита съвместно с Маргърет Макфол-Нгаи от Университета на Уискътсин – Мадисън, с „Florida Space Grant Consortium“ и студенти от „Милтън акедъми“, Масачузетс, и от „Мерит айлънд хай скуул“, Флорида.

http://www.ekipnews.com/