Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

1 целувка е равна на 6 калории по-малко и 1 минута живот повече

За целия си живот средностатистическият човек се целува средно две седмици. Въпреки че някои, в името на рекорда, са правили това и по 30 часа без прекъсване. Ако бъдат изключени опитите да се влезе в книгата на Гинес, полезна ли е всъщност целувката!? Изследвания в тази посока съвсем не липсват.

Факт №1 – медицински

От медицинска гледна точка този ритуал е без съмнение полезен.Докосването с устни е цял “букет” от сложни химични реакции. Най-новите медицински изследвания показват, че продължителната страстна целувка увеличава пулса до честота дори над 100 и повече удара в минута и повишава нивото на хормоните в кръвта на човека до толкова, че може да удължи неговия живот с 1 минута. При това по време на страстната целувка се губят приблизителна 6,4 калории (за 1 минута).Според психолозите, целувката успокоява нервната система и предотвратява стреса. Хората, които обичат да се целуват, като правило са оптимисти, те са убедени в своите сили и постигат значими лични и професионални успехи.

Целувката с достатъчна продължителност по-добре (отколкото например дъвката) нормализира киселинността в устата. Т.е. целувайки се всеки път след ядене, човек има реалната възможност да намали риска от възникването на кариес. По време на целувката хората си обменят 9 мг вода, 0,7 г албумин, 0,18 г органически вещества, 0,7 г мазнини, 0,45 мг сол. Тези вещества не само облекчават храносмилането, но и оказват благоприятно въздействие на имунитета.

Не трябва да се забравя обаче също, че с целувката могат да се предават такива заболявания като херпес, хепатит А и Б, а също така стотици различни бактерии, но за щастие 95% от тях не представляват опасност за здравето на човека.

Факт №2: статистически

Средно жената “изяжда” за една година 2,5 флакона червило. Нейният постоянен сексуален партньор също е съпричастен към глицериновите “химикали” и за 1 година той консумира 3/4 флакона червило.

Факт №3: исторически

Защо хората са започнали да се целуват – до днес това няма някакво логично обяснение. Според някои в началото целувката е била знак за доверие. Позволявайки на друг човек да се приближи толкова близко до тях, хората са показвали, че те не се страхуват от него и напълно му се доверяват.В Древен Египет целувката вероятно е била напълно непозната. Вероятно, царица Клеопатра, толкова известна от литературата със своите победи сред мъжете, никога да не се е целувала в истинския смисъл на тази дума.Римляните в знак на приветствие са се целували един на друг по очите. Това е в пълна противоположност с руския обичай очите да се целуват при раздяла.В Средните векове в Италия мъж, целунал публично девойка, е бил длъжен да се ожени за нея, а Неапол е бил известен с най-строгите закони: целуването на улицата в присъствието на висше духовно лице е можело да коства свободата и дори живота.

zdrave.bg