Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Забележителни исторически дестинации

Руините преминават през векове, за да запленят въображението на разпалените пътешественици. Те ни карат да се чувстваме млади и предизвикват нашето удивление от архитектурните постижения на древните. Сред многото впечатляващи руини, които съществуват и до днес, някои се отличават като задължителни туристически дестинации.Без значение, кои руини ще посетите, няколко правила са общовалидни. Планирайте своята екскурзия за период, в който не гъмжи от хора. Предвидете достатъчно време, някои руини изискват дни. Наемете си компетентен гид, тъй като обикновено историята им е богата, но надписите „казват” малко. И, разбира се, опитайте се да разгледате и по-малко популярните части на съответния паметник, ще имате нужда да се усамотите за малко, за да можете да оцените този вид древно изкуство.

Акрополът, Гърция

Докато чакате на някое натоварено кръстовище в Атина потокът коли да се източи, най-вероятно ще забравите за богатата история на града. Ако обаче погледнете нагоре, ще забележите онова, на което местните и туристите се възхищават вече 2500 години. Времето е оставило своя отпечатък върху някогашните храмове и порти, които красят възвишението на Акропола, но е пощадило каменните руини, които са символ на разкош дори хиляди години по-късно. Елегантните пропорции на  Партенона и Храма на Атина Нике – и двата посветени на божеството патрон на града, напомнят колко много разчитаме на Древна Гърция за своята концепция за красота.

Колизеумът, Италия

Въпреки че бе дигитално възстановен до пълния си блясък от Холивуд благодарение на  филми като „Гладиаторът“, камерите наистина са на светлинни години от същността на Колизеума в Рим. Руините, които са на възраст от над 2 хиляди години, са толкова пищни, че специалните ефекти изглеждат излишни. Със своите кървави битки до смърт между гладиатори, роби, затворници и диви животни, Колизеумът е привличал 50 хил. зрители в своите най-добри дни.

Гиза, Египет

В Египет се намират едни от най-забележителните руини. Последното съществуващо и до днес древно чудо на света, Великата пирамида на Гиза, се откроява като самотен прозорец към далечното минало. След като повече от 4 хиляди години да си зададат този въпрос, експертите все още не могат да постигнат съгласие как строителите са поставили повече от 2 млн. каменни блокове по толкова перфектен начин. Останалата част от Некропола Гиза обхваща още чудеса – пирамиди, Сфинкса, гробища и останките на селище.

Петра, Йордания

Понякога определян като „розовия град, стар почти колкото времето”, древният Петра е бил наполовина построен, наполовина издълбан в  червените скали. Арабите са построили града през 6-ти век пр.хр. и стотици години той е процъфтявал като известен търговски център на подправки, аромати и др.  Пътешествие до града би Ви предоставило възможност да разгледате гробници, храмове, жертвени олтари и дори амфитеатър. Повечето хора разглеждат пеша, но може да се качите и на камила или магаре.

четете още на:

http://news.expert.bg/n346422/