Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Елате в Румъния – вашата кола е вече тук

Хиляди автомобили, откраднати от страните от ЕС, се движат из улиците из Румъния, съобщи БТА, позовавайки се на публикация в румънския вестник „Евениментул зилей“.От началото на годината с помощта на базата данни на страните от Шенгенското пространство са били открити около 800 незаконно придобити коли, движещи се из румънските улици.Румънските полицаи, които отскоро имат достъп до системата, могат да откриват откраднатите коли за секунди. Това изправило на нокти мрежите от автокрадци в страната.

„С възможността за достъп до тази система престъпници, специализирани в тази област, като прочутия Раду Болджиу, който може да се похвали с кражбата на близо 50 лимузини, може да се превърнат в спомен“, коментира вестникът.Митика Станеску, началник на отдела за разследване на автокражбите към Главния инспекторат на полицията, каза, че новата тенденция е крадените коли от чужбина да влизат в страната с редовни документи.

Лидерите на автокрадците, които обикновено са двама или трима, използват хора със скромни доходи, които обикалят Европа, и наемат коли под наем от фирмите тип „рент-а-кар“. За всеки сключен от тях договор за наем те получават между 100 и 200 евро. След това автомобилите се вкарват в Румъния, а лидерите се заемат с фалшифициране на документите.

„Най-често колите се регистрират на името на закрити фирми или от интернет се копират данните на действащи дружества“, казва Станеску. Докато от съответната фирма разберат че колата е открадната, за времето от три седмици, колкото е срокът на договора за наемане, возилото може да смени собственика си три пъти.За да се отърват от колата по-бързо, крадците често продават с 20% под пазарната ? цена.

inews.bg