Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Хотелиери се обявиха против закон, регламентиращ ред за временни обекти

„Съюзът на собствениците” в Слънчев бряг официално се обяви срещу въвеждането на каквито и да било общи законови норми от държавата в курортния комплекс. След оповестеното решение на Борда на директорите на „Слънчев бряг”АД в най-големия курортен комплекс да бъдат въведени правила за търговия и услуги, да се премахнат незаконните обекти и заведения, от години задръстващи и загрозяващи комплекса, да се регламентира режима за достъп, възпрепятстващ криминална и престъпна дейност, т.нар. „Съюз на собствениците” реагира негативно. На своя разширена среща в х-л „Маджестик”, УС на хотелиерите разпространиха декларации до МИЕТ, МРРБ, Община Несебър и медиите, в които категорично се обявиха срещу опитите на държавното предприятие, менажиращо курорта, да въведе правила и да приложи най-после законите на Р България в този комплекс.

Какво пише в декларацията:

За жалост, нашите лоши опасения, че пресичаме огромни потоци на мръсни пари от сенчеста икономика, изразени в предходното ни комюнике, се оказаха верни. Яростната и отчаяна съпротива на една група хотелиери по морето потвърждава правотата на заключенията, че противопоставянето на незаконната търговия и услуги, както и пресичането на криминогенните дейности в Слънчев бряг, са крайно неприемливи на някои собственици на хотели, концесионери на плажната ивица и местни политически активисти. Какви са причините за това – всеки може да си отговори без затруднение. Абсурдните искания направени от УС и КС на Съюза на собствениците включват ликвидацията на държавното предприятие „Слънчев бряг” АД. Това дружество с мажоритарен дял на държавна собственост – 75% бе създадено да регулира и управлява дейностите в този огромен комплекс, с оглед на държавния интерес, държавната стратегия и да гарантира спазването и прилагането на законите на територията.

Именно порочната липса на достатъчна активност и инициативност от страна на държавата, до момента, доведе до хаотичното презастрояване на Слънчев бряг с хотели и жилищни сгради, до безконтролно „инвестиране” в безпрецедентно изграждане на бетонни квартали, на хотели и сгради в зелени площи, паркове, пясъчни дюни, плажна ивица.. Същите тези собственици, които създадоха сегашния облик на Слънчев бряг, скачат като ужилени в първия момент, когато държавата, в лицето на ръководството на комплекса, реши да поеме своите поверени от закона правомощия и задължения. Общественият интерес на българската държава е в опасност от подобни акции, целящи единствено хаос и безвластие, в което някои частни бизнес интереси да процъфтяват. Явното противопоставяне срещу новата схема за търговска дейност, услуги и режим за контрол на допуска в курорта, съпротивата срещу премахването на незаконните бараки, сергии, обекти и заведения, опитите да се елиминира всячески държавата, като контролни функции и собственост в Слънчев бряг, са един болестен синдром на едно вече изживяно време, което страната и обществото ни са обречени да преодолеят.

http://www.barometar.net/