Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Пазят Доминик Строс-Кан от самоубийство

Служителите в нюйоркския затвор, където се намира шефът на МВФ Доминик Строс-Кан, са натоварени с тежката задача внимателно да следят финансиста, тъй като съществувало опасност да посегне на живота си, съобщи lenta.ru. Строс-Кан бе задържан на 15 май по време на опит да избяга от САЩ с полет на „Еър Франс“. Той е обвинен в сексуално нападение и опит за изнасилване на камериерка в хотела му в Ню Йорк. Според данните жената е влязла в апартамента на Строс-Кан, мислейки, че е свободен. 20 г. затвор заплашват генералния директор на МВФ, ако бъде признат за виновен по повдигнатите обвинения. Според данните по време на задължителния преглед при психиатър Строс-Kан е направил или казал нещо, което е породило подобни опасения у медиците.
Охраната на затвора проверява финансиста на всеки 15 до 30 минути и изисква той да е облечен в затворнически комбинезон и да носи обувки без връзки.От затвора поясниха, че тези мерки са поискани от медицинския екип на затвора като превантивна мярка. Правилникът изисква за всеки задържан да се направи преценка дали има риск да се самонарани или да нарани други хора.
Заради шефа на МВФ е установен безпрецедентен надзор, като специално за него има отделено цяло крило от 14 камери. Обикновено в него се настаняват затворници с опасни инфекциозни болести, като туберкулоза и шарка.
Освен това на Доминик Строс-Кан е дадена и кислородна маска и уред за подпомагане на дишането, тъй като банкерът има проблеми с дишането по време на сън.Междувременно стана ясно, че Управителният съвет на МВФ смята да се свърже със Строс-Кан, за да разбере дали възнамерява да остане на поста си. ДСК отрича обвиненията, но натискът върху него да напусне, за да не вреди на фонда, се засилва. Двама финансови министри от ЕС вече поставиха въпроса доколко уместно е оставането му начело на фонда.
Наказателната камара на Ню Йорк, която трябва да реши дали директорът на МВФ ще бъде подведен под отговорност за сексуално насилие и дали срещу него ще бъде образувано дело, трябва да се произнесе до петък, предаде АФП. Съдебните заседатели ще заседават при закрити врати.
Арестът на потенциалния кандидат за президент на Франция и ръководител на МВФ Доминик Строс-Кан по обвинения в изнасилване потресе света. Независимо как ще приключи юридическото преследване на влиятелния чиновник, на политическата му кариера е поставен кръст, писа в. “Независимая газета”. Междувременно френската преса гради догадки относно кому би била изгодна тази деликатна история. Зад нея може да стоят недоброжелатели от МВФ, обкръжението на Никола Саркози и дори сътрудници на Социалистическата партия на Франция. Самият Строс-Кан се опасяваше от подобен сценарий, което той съобщи пред журналисти малко преди случилото се. На 28 април Строс-Кан каза пред журналисти, че се опасява че по време на борбата за президентския пост може да стане жертва на скандал, организиран от политически опоненти. По думите му, заплахата може да идва от всяка жена „която да заяви, че е била изнасилена на паркинга, а за измислянето на историята ще й платят половин милион или милион евро”. Ръководителят на МВФ дори посочва името на човека, от когото очаква удар в гърба, това е Клод Геан, министър на вътрешните работи на Франция и дясна ръка на президента Никола Саркози.