Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

18 разрешения за проучване на подземни богатства даде правителството

Правителството даде 18 разрешения за търсене и проучване на подземни богатства в страната. Осем от тях са за проучване на скално-облицовъчни материали.„Булгнайс” ООД получава две разрешения за по 18 месеца. Те са за площите „Червените скали”(0,08 кв. км) и „Розовия бунар” (0,125 кв. км). Намират се в землищата на с. Върхари, община Момчилград, и на с. Соколенци, община Ивайловград. Общите инвестиции са за над 31 хил. лв., а за мероприятията по опазване на околната среда и в двете площи ще бъдат изразходвани по 2000 лв.

„Булгериън нукс” АД също получи две разрешения – за площите „Кайряците” (0,309 кв. км) и „Бутово – север”(2,67 кв. км), които са в землищата на общините Котел и Сунгурларе. Срокът на разрешението за проучвателни дейности в „Кайряците” е една година, като за този период фирмата ще инвестира 18 040 лв. За дейности по опазване на околната среда ще бъдат изразходвани 2000 лв. В „Бутово – север” фирмата има разрешение за проучване в срок от две години, като за този период ще инвестира 41 300 лева и за опазване на околната среда ще изразходи 4500 лева.За срок от 18 месеца „Агрострой 07” ООД ще извършва проучвания на подземни богатства в площ „Топола” (0,62 кв. км), която се намира в землището на първомайското село Брягово. Очакваният минимален размер на средствата, които фирмата ще инвестира в проучвателните дейности        е 27 028 лв., а мероприятията по опазване на околната среда ще възлязат на 2703 лв.За 18 месеца „Марин Бутов” ЕООД ще проучва в площ „Калабатско дере” (0,33 кв. км). Площта е в землището на с. Стрижба, община Кирково. Планираните инвестиции възлизат на 19 180 лв., а стойността на мероприятията по опазване на околната среда – 2000 лв.В площта „Белица” (1,76 кв. км) две години проучвателни дейности ще извършва фирмата „Вергина Стоун” ЕООД. Площта е разположена в землището на с. Илинденци, община Струмяни. За срока на разрешението дружеството ще инвестира в геоложки проучвателни работи 50 100 лв. Стойността на мероприятията по опазване на околната среда е 5010 лв.

„Скални материали” АД ще извършва проучвателни дейности за наличие на скално-облицовъчни материали в площта „Момчил 2006” (0,3 кв. км) и за строителни материали в площта „Батин – Канарите 2”. Първата е разположена в землището на Балчик, втората – в землището на с. Горно Абланово, област Русе. Разрешенията са за срок от една година. През този период ще бъдат инвестирани близо 89 хил. лв. За опазване на околната среда ще бъдат изразходени съответно 9200лв.Проучвания за строителни материали ще правят още шест дружества.За една година „Транстир” ЕООД получи разрешение за проучване на строителни материали в площ „Горни Смардан” (0,61 кв. км). Площта е разположена в землището на с. Чепинци, Столична община. Минималният очакван размер на инвестициите е 65 хил. лв., стойността на мероприятията по опазване на околната среда е 6500 лв.В площ „Златна Панега юг” ще бъдат извършвани проучвателни дейности от „Златна панега цимент” АД. Теренът е с размер 0,35 кв. км и е разположен в землището на с. Брестница, община Ябланица. Срокът на разрешението е една година, а през този период фирмата ще инвестира 211 860 лв. Стойността на мероприятията по опазване на околната среда е 19 260 лв.

„Омикрон”АД ще проучва строителни материали в площ „Млаката” (1 кв. км), разположена в землището на гр. Койнаре, община Червен бряг. Разрешението е едногодишно, а фирмата ще вложи 18 590 лева в проучвателни работи. Дейностите по опазване на околната среда възлизат на 1860 лв.Проучвателни работи ще има и в площ „Меден кладенец” (1 кв. км) в землището на ямболските села Меден кладенец и Савино. Проучването ще се извършва от фирмата „Буллес Строй” ООД за срок от една година. Компанията ще инвестира 27 720 лв. и ще изразходи още 2800 лв. за дейности по опазване на околната среда.„Агроцентър” ЕООД ще проучва площта „Адалъка” (0,5 кв. км) в землището на с. Червенаково, община Твърдица. Срокът на разрешението е шест месеца и ще бъдат вложени 35 200 лв. в проучването и 2 хил. лв. в мероприятията за опазване на околната среда.За срок от една година „Кичера-2007”АД ще оперира в площта „Пладнището-Киряево” (0,302 кв. км). Площта се намира в землището на с. Киряево, област Видин. Минималният очакван размер на инвестициите е 27 800 лв., а за дейности по опазване на околната среда ще бъдат изразходени 2 хил. лв.

В площта „Млаката” (35,93 кв. км) проучвателни дейности ще извършва фирмата „Елаците – Мед” АД. Теренът е разположен в землищата на общините Георги Дамяново и Чипровци, област Монтана. Срокът на разрешението е три години.„Динел” ЕООД ще проучва залежите на неметални полезни изкопаеми в площ „Гургулица” (0,95 кв. км). Площта е разположена в землището на с. Гургулица, община Момчилград. Срокът на разрешението е две години. Минималният очакван размер на инвестициите е 29 920 лв., а стойността на мероприятията по опазване на околната среда е 2720 лв.В продължение на една година фирмата „Кнауф България” ЕООД ще търси индустриални материали в площта „Светослав” (1,6 кв. км). Тя е разположена в землищата на селата Светослав и Бял кладенец, община Стамболово. В проучвателните работи фирмата ще вложи 363 300 лв., а в опазване на околната среда – 36 330 лв.

http://www.barometar.net/