Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Ще помогне ли скандалът със Строс-Кан на Китай да измести Япония?

Последното посещение на Доминик Строс-Кан в Токио за среща с японската финансова администрация не протече по план – самолетът на Кан кацна в драстично променена страна, пише MarketWatch. „Пристигнах в Япония за планирана среща малко след земетресението и съм дълбоко натъжен от загубата на човешки живот, на която сме свидетели“, каза директорът на Международния валутен фонд (МВФ) на 11 март – денят, в който земетресение и последвалото цунами взеха 24 хил. жертви.Докато МВФ и международната финансова общност продължават да оценяват глобалния ефект от катастрофата в Япония, Токио сега оценява и ефекта от личната катастрофа, сполетяла Строс-Кан и вероятността двете събития в крайна сметка да подпомогнат главния съперник на Япония в Азия – Китай.Японският финансов министър Йошихико Нода заяви пред журналисти във вторник, че „е искрено изненадан“ от ареста на Строс-Кан в Ню Йорк. Шефът на МВФ не беше освободен под гаранция след обвинението в опит за изнасилване на камериерка в хотел в Манхатан.

Нода заяви, че се надява поелият ръководството на фонда Джон Липски да изпълни мисията си в „такъв критичен за Европейския съюз момент“ и да помогне на страните от региона да се справят с дълговата криза.Въпреки че според някои икономисти МВФ може да продължи да работи както обикновено – ако спасителни пакети за 1 трлн. долара могат да се считат за „обичайни“ – според други, очакваната смяна на ръководството на фонда може да се окаже добра възможност за по-кардинална промяна в управлението на организацията, при която развиващите се страни да получат по-големи правомощия.Въпреки че и двете са глобални институции, МВФ и Световната банка (СБ) все още се контролират почти изцяло от западните правителства. Докато директор на фонда традиционно е европеец, шефът на СБ винаги е бил американец.Китай е сред страните, които от дълго време призовават за промяна на системата за гласуване  в МВФ, така че тежестта при взимане на решения да отразява промените в икономическия статус на страните по света.

„Един възможен изход от бъркотията (около МВФ) може да бъде прехвърлянето на повече тежест върху развиващите се страни“, казва стратег на Brown Brothers Harriman.САЩ все още е най-големият донор на МВФ. Китай засега заема трето място в организацията, докато Бразилия, Индия и Русия се нареждат сред 10-те основни акционери.Миналата година Китай официално се превърна във втората по-големина икономика в света след САЩ, докато Япония изостана на трето място.И точно в този момент се случи катастрофата в Япония. Миналия месец икономисти от МВФ понижиха прогнозата си за растежа на японската икономика през 2011 г. до 1,4% от 1,6% поради ефекта от бедствието. Те предупредиха, че около прогнозата им съществува значителен риск растежът да се окаже дори още по-нисък.

Земетресението също така напомни на света, че Япония заема значимо място в глобалната верига на доставки – място, което някои компании сега вероятно ще преосмислят поради акумулираните вследствие на бедствието загуби. Неволите на Япония могат да донесат дългосрочни печалби за Китай, в случай че мултинационалните компании решат да преместят производствените си операции от Страната на изгряващото слънце в Поднебесната империя.Както новината за Строс-Кан, така и за земетресението бяха изненадващи, но все пак никоя не беше гръм от ясно небе. Въпреки че шефът на МВФ остава невинен до доказване на противното, обвиненията срещу него следват репутацията му на женкар, както и предишна афера с негова подчинена в МВФ. Земетресенията в Япония от друга страна са пословични.Ако не друго, развитието около Строс-Кан е поредното предупреждение за Япония, че всичко може да се случи и че е добре да държи под око все по-могъщия си азиатски съсед.

http://www.investor.bg/