Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Защо властта протака своята контраатака

Малък ли им беше досега Волен Сидеров и малко ли им беше всичко, което сътвори до момента „Атака“, че едва сега ги „забелязаха“?Нито една българска медия (ако случайно има изключение – то е потвърждение на преобладаващата медийната „слепота“ ) не „забеляза“ и не отбеляза, че в траурната нощ на 19 февруари тази година униформените щурмоваци на „Атака“ нахлуха с бойни крясъци и се предредиха пред стотината граждани, кретащи смирено на опашка да почетат с наведени глави, както подобава, паметта на екзекутирания на този ден единствен всепризнат от всички етноси в България национален герой Левски.

Агресорите с фанатичните лица, партийни знамена и с полувоенни униформи превърнаха поклонението в грозна военно-шовинистична фарсова сцена, не по-малко възмутителна от провокацията им пред джамията на 19 май в София . Стигна се до меле (без до искам бях участник) защото си потърсихме правата и не дадохме да бъдем пререждани от шпицкомандите, които си подвиха опашката. По-късно обаче са повторили опита си, явно вдъхновени от подстрекателските крясъци на своя фюрер.

Никоя институция не реагира на факта, че насред София и посред нощ (досущ като при нацистките сборища) Сидеров крещи срещу „циганите, които клатеха трупа на Апостола на бесилото“, срещу турците и „турските мекерета“, нарушавайки елементарни норми на човещината на едно поклонение при това именно пред паметта на човека, в чиито завети да не се делим на българи, турци и цигани всички се кълнат като пред икона.

Малко преди този „незабелязан“ скандал президентът Първанов си каза поредната нищо неказваща реч и се оттегли в покоите си да си гледа приоритетчетата, сред които сега изведнъж, сякаш падат от небето, се оказват новите, ескалиращи провокации на „Атака“. Щял (евентуално) да свика Националния консултативен съвет по сигурността, ама ако МВР му предоставят причини за това!?Дано… И дано някой се сети да попита на този съвет (ако изобщо бъде свникан) кой, как, защо и с какви пари създаде „Атака“. В изтекли в Уикилийкс документи сред спонсорите се назовават близки да самия Първанов олигарси и откровено се посочва покровителството на Русия над този провокационен проект.

Тъкмо заради руски опит да бъде създадена агресивна проруска българска националистическа формация е изгонен висш руски дипломат от България през март 2001 г. (подробностите съм описал в „Течна дружба“). Руската страна не протестира, защото получава доказателствата за това от българския външен министър Надежда Михайлова и си прибира проваления шпионин.Но Петата колона, командвана от Москва, не се отказва. През 2005 г. триумфално вкара новият си боен отряд в българския парламент и днес жънем плодовете на тази …“изненада“.

Заиграването и разиграването продължава. Както се вижда, залогът е вече самият етнически мир, за които театрално се вайкат гузните управници сякаш не знаят за какво става дума. Ако Сидеров е патерица на Борисов, маша на Русия и огледало на ДПС , къде е границата на търпението спрямо това триединство на атаката срещу всичко, което би трябвало да представлява една демократична България, членуваща в НАТО и ЕС?

Иво Инджев