Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 08.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Слаб долар? Още нищо не сте видели, чакайте само юанът да започне да поскъпва

Каквото и да казва финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър за това, че силният долар е в интерес на САЩ, изглежда вероятно зелената валута да поевтинее рязко през следващите няколко години, пише Ройтерс. За да обясним това, е напълно достатъчно да посочим натиска, който Вашингтон оказва върху Китай за освобождаване на юана.Ако китайската валута поскъпва с 5-7% спрямо долара през следващите пет години, както предвиждат някои анализатори и трейдъри, тогава стойността на долара ще спадне с 20-30% спрямо различните индекси, измерващи стойността му срещу другите валути.

Причина за това ще е не само директното влияние на юана, но и защото поскъпването на китайската валута може да накара други търговски контрагенти на САЩ да позволят поскъпване на валутите си спрямо долара, ако преценят, че това ще ги облагодетелства.Ако добавим към това и корелацията между юана и еврото от последните години, както и положителното влияние на растежа в Китай върху канадския и австралийския долари, то ще ни е трудно да намерим аргумент в подкрепа на „силния долар“.„Хората говорят за слабостта на долара, но тепърва предстои да я видим“, казва Дъглас Бортуик, управляващ директор във Faros Trading. “Очакваме широко поевтиняване на долара, като спрямо еврото то може да достигне до 1,50 долара за евро и дори повече, когато юанът бъде преоценен.“

Силната минала седмица за долара, в която той отбеляза връх спрямо еврото от края на март насам, се смята от мнозина за краткотрайно явление. От началото на годината доларът все още губи 6% спрямо еврото.Допълнително сериозно поевтиняване на долара в дългосрочен план би имало важни последствия за американската и световната икономики.То ще направи по-конкурентен американския износ, но ще вдигне стойността на вноса, което е в ущърб на потребителите и търговците на дребно. Ще стане по-евтино на чужденците да посещават САЩ и да купуват имоти в страната, докато за американците ще е по-скъпо да пътуват в чужбина.Всичко това би трябвало да подобри търговския дефицит на САЩ, както и дефицитът по текущата сметка, но проблемите с бюджетния дефицит и държавния дълг ще се задълбочат. Ако обезценката на долара е прекалено рязка, инфлацията може да се покачи, а Китай и други страни да намалят инвестициите си в щатски ДЦК, което в крайна сметка да повиши лихвите в Америка и да затрудни обслужването на дълга й.

През последните две седмици на финансовите пазари се спекулираше, че Китай може да разхлаби курса на юана, след коментарите на китайски ръководители, че допълнителното му поскъпване се разглежда като част от стратегията на страната за борба с инфлацията.Пекин вече позволи на юана да поскъпне плавно през последните седмици, като само през април ръстът бе 0,9%, а от миналия юни насам, когато бе развързан продължилият две години фиксиран курс спрямо долара, поскъпването възлиза на 5%.В действителност, от 2005, когато за пръв път на юана бе разрешено да се търгува в по-широк диапазон, той е повишил стойността си спрямо долара с 27%. Ключът към слабостта на долара обаче не е само юанът, но и влиянието, което поскъпването му оказва върху другите валути. В миналото курсът долар/юан е бил доста силно обвързан с движението на доларовия индекс.В този индекс (кошница от валути на основните търговски партньори на САЩ) теглото на еврото е 58,6%, на йената – 12,6%, на паунда – 11,9%, на канадския долар – 9,1%, на шведската крона – 4,2% и на швейцарския франк – 3,6%.

В периода 2005-2008, когато преди финансовата криза юанът не бе закотвен, доларът поевтиня с 18% спрямо него, като в същото време доларовият индекс загуби 22% от стойността си.При очакването за все по-голяма обезценка на долара, инвеститорите предвиждат все по-малко финансиране от страна на Китай на американския бюджетен дефицит и на този по текущата сметка. Тези дефицити ще трябва да се финансират от другаде, евентуално от някои европейски държави с големи излишъци, каквато е Германия например.Според главния валутен стратег на Barclays Capital Джефри Йънг, за привличането на спестявания, с които да се финансират американските дефицити, ще са необходими някаква комбинация от по-слаб долар, било то срещу еврото, йената или паунда, както и по-високи лихви в САЩ.

http://www.investor.bg/