Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Арестуваха Ратко Младич

Военният лидер на босненските сърби генерал Ратко Младич, издирван дълги години по обвинения в геноцид, който блокираше пътя на Сърбия към ЕС, е арестуван в Сърбия, каза приятел на семейството, цитиран от Ройтерс.Той се намира в централата на Агенцията за сигурност и информация /в Белград/, каза източникът. Младич е бил арестуван в Сърбия.Командващият силите на босненските сърби по време на войната в Босна през 1992-1995 г., обвинен през 1995 г. в геноцид заради клането в Сребреница, когато бяха убити 8 000 мюсюлмани и продължилата 43 месеца обсада на Сараево.Сръбската полиция арестува при тайна операция преди няколко часа Милорад Комадич, за когото се подозира, че е Ратко Младич, предаде по-рано Б92.

Арестът е бил извършен след получен сигнал, че Комадич има идентификационни белези като Ратко Младич, а и физически прилича на него.Б92 се опита да провери от сръбската полиция тази информация, но отговорът беше кратък – че в момента се извършва проверка на самоличността и се прави ДНК анализ. Беше уточнено, че за цялостна проверка на ДНК са нужни три дни.От своя страна хърватският „Ютарни лист“ пише, че при тайна операция в Сърбия полицейски спецчасти са арестували Милорад Комадич, без обаче да се уточнява мястото, където е бил извършен арестът.Хърватското издание посочва още, че Комадич е арестуван по подозрение, че той е всъщност е военният лидер на босненските сърби Ратко Младич.

РТС научи, че човекът, арестуван под името Милорад Комадич, е издирваният от Трибунала в Хага за военни престъпления Ратко Младич.Ратко Младич е обвинен за геноцид и други престъпления, извършени срещу цивилни лица в Босна и Херцеговина.

Ратко Младич се издирва от края на 1996 г.Арестуването на Младич е едно от условията Сърбия да получи статут на кандидат член на ЕС. В четвъртък на посещение в Белград е върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Ащън.

http://www.dnes.bg/