Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Гаранция Франция за евтините плазми

Нова вълна измами заляха страната. Мними търговци продават по-евтино електроуреди на известни фирми, но с намалена гаранция. Стотици клиенти на плазми, климатици, перални и хладилници вече пропищяха от измамите. В Пазарджик например местни продавачи в лъскави уж магазини предлагат електроуреди и GSM-и, за които безплатният сервиз е само една година или шест месеца след датата на покупката. Според Закона за защита на потребителите гаранцията на всички промишлени стоки трябва да е поне две години. „Вдигнахме скандал на продавачка от центъра заради кратката гаранция и проблемите, които имахме с повреден уред, закупен като нов“, оплакаха се пред „Стандарт“ четирима роднини.

Жената обяснила, че познава закона, но в складовете, откъдето зарежда апаратите и приставките към тях, са на по-ниска цена или с по-сериозни отстъпки за количество, ако се приемат по-ниските гаранции. Продавачите на дребно масово се оправдават с търговците на едро. Производителят според склададжии давал само една година гаранция, ако искаш по-ниска цена. Иначе трябва да закупиш продуктите от друга фирма, макар и пак да са азиатски. Дори имало случаи на стоки със същата марка, но от други партиди, които са с нормална гаранция от две години и по-високо качество. „Цената им е същата, не знаем как се получава така“, коментираха клиенти. Те вече публикуват във Фейсбук адресите на магазините, които продават евтините, но некачествени стоки. „Най-вероятно става дума за измама, свалят се новите важни части на уредите и се слагат стари. Така само кутията изглежда нова, но пълнежът е използван. Той издържа точно толкова, колкото гаранция дават уж лоялните търговци“, коментираха инспектори от комисията за защита на потребителите. Те ще направят проверка на всеки сигнал, който потребителите са подали до тях.

Рекламации само шест месеца

Законът за защита на потребителите предвижда срок от шест месеца след закупуването на определен продукт, през който, ако стоката се повреди, се смята, че тя е била развалена още при продажбата. Това е уточнено в член 108 на закона, който гласи буквално „Всяко несъответствие на потребителската стока с договора за продажба, което се прояви до 6 месеца след доставянето на стоката, се смята, че е съществувало при доставянето й, освен ако се докаже, че липсата на съответствие се дължи на естеството на стоката или на характера на несъответствието.“ Това значи, че в този срок клиентът може да направи рекламация, като има право на подмяна на съответния уред. Според друг член – 105, в същия закон продавачът е длъжен да предаде на потребителя стока, която съответства на договора за продажба и отговаря за всяка липса на съответствие на потребителската стока с договора за продажба, която съществува при доставянето на стоката и се прояви до две години след доставянето й, дори и да не е знаел за несъответствието.

Има два вида гаранция – търговска и техническа. Именно втората гаранция дава право на ремонт на повредения уред най-малко до втората година след закупуването му. Повечето производители дават гаранция между 2 и 6 години. Има и възможност за закупуване на допълнителни години гаранция, както и услуга, която покрива всички повреди на съответния продукт. Например, ако се ядосате и ударите с юмрук монитора на лаптопа си, докато компютърът е още в гаранция, обикновената гаранция няма да покрие тази щета, но при пълна гаранция сервизът е длъжен да постави нов монитор безплатно.

standartnews.com