Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

ООН: Забавеният растеж на световната икономика ще продължи през 2011-2012 г.

Икономическият ръст в световен мащаб ще продължи забавянето си през 2011 и 2012 г. въпреки слабото оживление през миналата година, се посочва в разпространен доклад на ООН за тенденциите в световната икономика, съобщи РИА „Новости“.„Изходната прогноза на ООН за ръста на световния брутен продукт е 3,1% за 2011 г. и 3,5% за 2012 г., което е под 3,6% за 2010 г. и темповете на световния растеж преди кризата“, се казва в доклада „Световната икономическа ситуация и перспективите за 2011 г.“.

По данни на авторите му слабите точки в основните развити държави продължават „да задържат възстановяването на световната икономика и да създават рискове за глобалната икономическа стабилност през следващите години“.„Много правителства, особено в развитите страни, се насочват към строги икономии на бюджетните средства. Това ще повлияе негативно на ръста на световната икономика за 2011-2012 г.“, се посочва в доклада.„Въпреки забележимия напредък, постигнат в намаляването на проблемни активи в банковия сектор, многобройните рискове остават. Положението на пазарите на недвижими имоти може да се влоши още повече, ръстът на кредитите остава слаб, а безработицата се задържа на устойчиво високо ниво“, са отбелязва още там.Авторите на документа прогнозират, че световните дисбаланси е възможно да се увеличат отново, което на свой ред може да увеличи нестабилността на финансовите пазари.

„Нарастването на паричната маса и по-нататъшното намаляване на курса на долара може да бъде използвано от САЩ за намаляване на сериозните си международни задължения чрез инфлация и износ, но това най-вероятно ще създаде опасност за разстройване на търговията и финансовите пазари“, се твърди още в доклада.Освен това съставителите му предупреждават, че отслабването на долара е в основата на повишаване на цените на износните стоки в самите САЩ, като по този начин подкопава покупателната способност. „Това може да доведе до спад в световната търговия, т. е. към резултат, противоположен на потребителския бум в САЩ, който подхранваше световния икономически растеж преди финансовата криза“, се подчертава в документа.

Ако съответно нараснат опасенията, че износът ще бъде подкопан от слабостта на долара, развиващите се страни очевидно ще бъдат склонни да правят интервенции на валутните пазари, както това вече става. Авторите на доклада на ООН обаче смятат, че чистите интервенции на валутните пазари увеличават възможността за международни и търговски конфликти, които могат допълнително да подкопаят сътрудничеството в рамките на Г-20.„По-нататъшното намаляване на ангажимента към политиката на международна координация ще се отрази негативно върху перспективите за балансирано и по-устойчиво възстановяване на световната икономика“, смятат експертите на ООН.Докладът е съвместна разработка на няколко от структурите на световната организация. Въз основа на съдържащите се в него данни ще бъдат проведени обсъжданията в рамките на ООН по икономическите теми през настоящата година.

http://www.investor.bg/