Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Борисов прати НДК в забранителния приватизационен списък

НДК ще бъде включен в забранителния за приватизация списък, съобщи по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. По думите му по този начин ще се спрат спекулациите за бъдещето на сградата.Гарантирам, че НДК няма да промени предназначението си и ще работим в посока развитието му, обеща вицепремиерът.Днес бе разпространена и стенограмата от правителственото заседание в сряда в която присъства обсъждането на темата НДК от министрите.От нея става ясно, че лично премиерът Бойко Борисов е поискал вкарването на НДК в забранителният списък.

„Можем ли да се организираме докато тече Министерския съвет, като допълнителна точка да внесем вкарването на НДК в забранителния списък за приватизация, за да се спре веднъж завинаги от тези популисти, които сега се сетиха, да ни обвиняват, че не че искаме да въведем ред в НДК, а целта ни била да го приватизираме?“, пита Борисов.Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев коментира, че подземният гараж на НДК е продаден изцяло. „Ако подземният гараж е продаден изцяло, което очевидно е факт и тези, които са го направили, са лишили държавата от възможността един лев да вземе, НДК е непродаваемо.

Който и да обяснява, каквото и да обяснява, говори пълни глупости. НДК е непродаваемо, защото хората няма къде да паркират. Нито един собственик на недвижимост няма да вложи един лев в нещо в центъра на София, на което някой му е откраднал и безобразно продал подземен гараж за 2000 коли. Така че ви го казвам с най-голямото си възмущение като човек, че НДК е непродаваемо“, заявява Плевнелиев.

Решението НДК да влезе в забранителния списък ще бъде взето „на подпис“, решават министрите. „Направете го на подпис, веднага да влезе в парламента, за да се приключи тази тема. Не стига, че са го опоскали реално, защото в центъра на града – да продадеш подземния гараж – ами ще ни слагат на нас вина“, казва Борисов.Министърът на културата Вежди Рашидов отбелязва: „Гаражът е една малка част от това, което е продадено. В НДК са продадени всичките централни подлезни подходи, магазини и куп офиси. Те не само че са продадени по времето на господин Софиянски, те са препродавани няколко пъти. Разбира се, големият пай е гаражът, в който има място за 2000 коли. Както Плевнелиев каза, едно, че НДК е непродаваемо, второ, никой никога не е казвал, че НДК ще се приватизира и това не бива да се допуска“.

На 4 май правителството реши Националният дворец на културата да бъде преобразуван в държавно акционерно дружество,  Тогава бе отстранен и дългогодишният директор на двореца Христо Друмев, припомня Дарик радио. Междувременно бе назначен одит на дейността на НДК за последните 10 години. Проверките ще продължат няколко месеца, като за това време НДК ще бъде под шапката на финансовото министерство, а след това ще премине под управлението на Министерството на културата. Творческите съюзи изразиха притеснение, че дворецът може да бъде приватизиран.

money.bg