Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Китай е готов да инвестира в производство на зърно и вино

„Отворени сме за инвестиции в производство на зърно, зеленчуци, плодове, във винопроизводство”. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на среща с извънредния и пълномощен посланик на Народна Република Китай у нас Н. Пр. г-н Гуо Йеджоу и с китайска делегация, водена от директора на Службата за държавните земеделски стопанства и усвояване на земи към Китайското министерство на земеделието, г-н Ли Веигуо. В състава на делегацията са включени и представители на китайската фирма Тянджин Фарм Култивейшън Груп, която заявява сериозен инвестиционен интерес към България.На срещата присъства и съветникът по икономическите и търговските въпроси към  посолство на Китайската народна република в Република България, г-н Лу Юнмин.

„България има конкурентни предимства – имаме много обработваеми земи, вече и европейски фондове, имаме и традиции в земеделието”. Така министър Найденов обобщено представи условията за инвестиции у нас.Сред тях той посочи по-конкретно много перспективните инвестиции в производство на храни, в това число и съществуващия голям потенциал за многократно увеличаване на производствените мощности в хранителната индустрия.Макар в последните десетилетия като цяло производството и на животновъдна, и на растениевъдна продукция в страната да е намаляло, то сега с новите възможности, предоставени и от европейските фондове, България може да възстанови голяма част от предишните си обеми, тъй като вече действаме в среда, на която се възползваме от възможностите за европейско субсидиране на производството ни.

От китайска страна бяха заявени сериозните намерения в областта на зърнопроизводство, както и на пряко инвестиране във винопроизводство в България. Китайският пазар на вино се разширява с много бързи темпове, беше заявено още от китайските инвеститори, като бе представен напредъка в инвестиционните проучвания на китайските бизнесмени в страната ни. Бе посочено още, че посещението на делегацията продължава в няколко града в страната, където ще се обсъждат конкретните намерения за инвестиране.

http://www.briz15.com/