Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Paypal изправя Google пред съда

Едва ли има начин да се попречи повече на въвеждането на нов продукт или услуга – след като вчера Google представи своето решение за плащания Google Wallet, конкурентът PayPal подаде съдебна жалба.Дъщерната на Ebay фирма PayPal, която също работи по услуга за мобилни разплащания, обвинява двама свои бивши служители, които в момента играят централна роля в отдела за телефония на Google в кражба на информация.Двама настоящи мениджъри в Google – Осама Бедие и Стефани Тилениус, преди са работели в PayPal, а в четвъртък бяха в екипа, който обясняваше какви са предимствата на новата система за разплащания. В PayPal Бедие е предлагал технологията на търговските фирми, работил е девет години в компанията, а към края на този период е заемал позиция вицепрезидент с отговорности за платформата за плащания, мобилни и нови технологии. Тилениус е работила в eBay от 2001 г. до октомври 2009, а от февруари 2010 е вицепрезидент с отговорности за електронната търговия в Google. Тя е привлякла в края на януари Бедие в Google, въпреки че това е било забранено и в нейния, и в неговия трудов договор.

Вчера Google представи системата си за мобилни разплащания Google Wallet. В бъдеще клиентите трябва само да покажат мобилния си телефон на касовия терминал, за да платят стоката. Презентацията на новата услуга има огромно значение за бранша. От години се говори за разплащания през телефона, но до този момент по тази тема не бе свършено много, пише Handelsblatt. Все още доминират плащанията в кеш или чрез дебитни и кредитни карти.Тъй като междувременно Android на Google стана предпочитаната операционна система за смартфони, експерти предричат лидерска роля на прохождащия пазар за интернет концерна. Жалбата на PayPal показва същевременно колко важни са мобилният сегмент и онлайн разплащанията за гигантите в Силициевата долина, стремящи се да завземат колкото се може по-голям дял от силно конкурентния пазар. Мобилните оператори, банки и Apple със своя iPhone също работят по подобни услуги.„Бедие и Google са се сдобили неправомерно с търговски тайни на PayPal, които са споделили в самата Google и с големи търговски компании“, се казва в жалбата.

Именно Тилениус заяви при представянето на новата услуга ключовото изречение: „Вашият мобилен телефон ще стане портмоне“, припомня Bloomberg. Google Wallet ще започне да действа първоначално в Ню Йорк и Сан Франциско, до края на лятото ще бъде обхваната и останалата част от САЩ. При това мобилният телефон ще може не само да плаща, но и да натрупва точки по различни промоционални кампании. В средносрочен план Google има намерение да замени напълно портфейлите с мобилни телефони, чрез които ще може да се запазват дори билети за театър или дори самолет.

Засега обаче малка група привилегировани ще се възползват от удобствата на новата услуга – притежателите на кредитна карта Mastercard, издадена от Citibank и на смартфона на Google-Nexus S в мрежата на третия по големина американски мобилен оператор Sprint. Тилениус обаче е убедена, че плащанията с мобилното устройство ще се разпространят бързо и до 2014 г. половината от смартфоните ще разполагат с необходимата техника.

Системата за разплащания е базирана на т.нар. технология за комуникация в близък обсег (NFC), която позволява извършването на плащания директно през телефоните си посредством екипирани с NFC функция касови апарати. Новата схема предлага големи възможности за доставчиците на тази услуга, както и за производителите и рекламните компании, които в бъдеще могат да увеличат многократно приходите си от мобилно рекламиране и предлагането на отстъпки в мрежата. В резултат приходите от закупуване на мобилни купони в САЩ могат да нараснат от 370 милиона долара през миналата година до 6,53 млрд. долара през 2014 г., отчитат анализаторите от Borrell Associates.“Това е много по-сигурно средство от вашата кредитна карта, която е в джоба ви“, уверява Тилениус. Пароли и кодировки ще предотвратят възможността от неправомерно ползване на мобилния телефон.Тилениус обещава, че Google Wallet ще остане отворена система. Партньорите няма да плащат такса за ползването й и няма да има предпочитания за дадени клиенти. „Всеки партньор ще може да се включи“. Сред първите участници са веригата магазини Macy’s, американската верига за бързо хранене Subway и дрогериите Walgreens.

Потенциалът на този пазар е голям преди всичко в САЩ: инфраструктурата на кредитните карти в търговията и гастрономията със своите старовремски и несигурни магнитни ленти се счита за технически остаряла. Преминаването към четене на чипове досега не се случи заради огромните разходи по внедряването на тази технология. В развиващите се страни мобилното разплащане е много по-силно развито от индустриалните държави, защото в бедните страни често няма добре развита банкова мрежа.Производителите на чипове вече усещат наплива на по-голямото търсене. Холандската компания NXP продаде през третото и четвъртото тримесечие на 2010 г. по един милион чипа NFC. „В първите три месеца на сегашната година вече продадохме 4 млн. броя“, заявява в интервю за Handelsblatt председателят на Управителния съвет Рик Клемер.

http://www.investor.bg/