Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Пауза в кариерата или уволнението като ново начало

Ако са ви уволнили или работодателят е намалил вашите работни часове и заплата, сигурно се чувствате подтисната изплашена. Това може да се избегне, ако се научите да изразходвате добре свободното си време. Още повече, че тази почивка може да се окаже доста полезна за вашата по-нататъшна кариера!Една от основните грешки, която допускат жените, останали без работа е решението да се посветят на домакинството. Разбира се, ако през последните години сте работили толкова усилено, че не ви е стигало времето за почистване на дома, можете да отделите известно време за неговото “облагородяване”. Но ако не ви блазни ролята на домакиня, веднага след това се спрете. Домакинската работа има следната гадна особеност: тя никога не свършва. Така че, ако се заловите за нея не по три, а по седем часа дневно, с удивление ще разберете, че не успявате да направите всичко.

Може да използвате свободното си време по-рационално – например да си потърсите нова работа. Но и тук съществува опасност: по време на криза ние сме склонни да приемем всяко едно вакантно място, дори то да не ни е по сърце и да не ни помага за служебното израстване.Когато става въпрос за оцеляване, не трябва да му мислите много – веднага започнете работата. Но ако имате запаси от „подкожни мазнини” под формата на спестявания, вие можете да си позволите 1-2 месеца да останете без работа и да се заемете със себе си. А именно да подредите своите стремежи, навици и алтернативи. Този процес може да изглежда така:

1.Направете ревизия на навиците си. Първо напишете какви професионални навици притежавате (опишете всичко, което ви идва наум), а след това помислете какви умения не ви достигат, за да си намерите по-добра работа в днешните условия.

2.Съставете списък на интересите си. Ако ви се струва, че сте изгубили работата си и не можете да си намерите нова поради фактори, които не зависят от вас, вие грешите. Незаменимите специалисти се търсят във всяка една сфера и за тях са готови да се борят много компании.

3.Задайте си въпроса: “За какво мечтая?” Кризата е време за промени и нови начинания. Много хора смятат, че да започнат нов бизнес сега е лудост. Но в същност това е оптималното време – нали докато вие решите всички въпроси, свързани с организацията на бизнеса, кризата ще свърши и вие ще бъдете готови за притока на клиенти?!

Изяснете си с какво искате да се занимавате. Ако мечтаете да работите за себе си, пристъпете към реализацията на своето желание. Ако искате да направите успешна реализация в чужда компания, избирайте внимателно потенциалния си работодател, проучете какво цени той в своите сътрудници, какви са неговите навици.Главното е да не стоите без работа – тогава уволнението за вас няма да бъде нещастие, а възможност за нов старт.

http://www.tia.bg/