Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Барселона е новият носител на трофея в Шампионската лига

Отборът на Барселона е новият носител на трофея в Шампионската лига, след като изнесе истинска футболна лекция на своя съперник Манчестър Юнайтед на финала на стадион „Уембли“, побеждавайки го с 3:1. „Каталунците“ доминираха почти през целия мач и само великолепните спасявания на Едвин ван дер Сар на вратата на „червените дяволи“, попречиха резултатът да бъде доста по-впечатляващ в полза на испанския тим. Така Барса заслужено прибави четвъртия си трофей от най-престижния клубен турнир във футбола в своята витрина.Педро Родригес откри резултата в срещата в 27-ата минута, но Уейн Рууни възстанови равенството в 34-ата минута. След това обаче Лионел Меси в 54-ата и Давид Вийя в 69-ата минута подпечатаха успеха на Барса в мача. Българинът Димитър Бербатов пък въобще не попадна в групата за своя тим.

Срещата започна с натиск на Манчестър Юнайтед. В първите десетина минути „червените дяволи“ прилагаха много силна преса и не даваха възможност на своя противник да разиграва топката. Така в 10-ата минута Жерар Пике бе на път да направи фатална грешка при една върната топка, но Виктор Валдес успя да се намеси решително и предотврати опасността.Постепенно обаче Барса взе нещата в свои ръце и наложи своя стил на игра. Първо в 16-ата минута Чави Ернандес центрира остро към Серхио Бускетс, който обаче не успя от близо да засече топката. След това Давид Вийя на два пъти пробва точността на своите удари от далечна дистанция, като първият път кълбото премина покрай вратата, а при втория изстрел Едвин ван дер Сар се намеси с вещина. В 27-ата минута обаче натискът на испанците даде резултат. Чави напредна и увлече няколко играчи, след което пусна към непокрития Педро Родригес, който останал очи в очи с вратаря на съперника не сгреши за 1:0.

Играчите на Манчестър Юнайтед обаче реагираха веднага и изнесоха играта в предни позиции и отново заложиха на пресата по целия терен. Така в 34-ата минута след изпълнение на тъч, топката бе открадната и след две двойни подавания със свои съотборници, Уейн Рууни излезе на стрелкова позиция и със силен удар възстанови равенството. В ситуацията обаче останаха сериозни съмнения за засада на Райън Гигс, който подаде на Рууни.До края на полувремето обаче Барселона отново бе отборът, който създаваше по-интересните ситуации на терена. Първо Чави отправи далечен изстрел над вратата, след това и Андрес Иниеста пробва рефлексите на Ван дер Сар, но без особено да го затрудни. В 43-ата минута пък Меси подаде на Вийя, който веднага върна топката към аржентинеца, но той от близо не успя да засече кълбото в мрежата.

Натискът на Барселона стана дори още по-силен в началото на втората част на двубоя. На няколко пъти играчи на „каталунците“ опитаха да обстрелват вратата на своя опонент, макар и ударите им да бяха блокирани от защитници. В 51-ата минута и Ван дер Сар отново трябваше да показва каса след опасен пробив на Дани Алвеш. Три минути по-късно обаче вратарят на „червените дяволи“ бе безпомощен, след като Лео Меси получи една топка, напредна и със силен удар от около 30 метра прати кълбото за втори път в мрежата на Юнайтед за 2:1.Англичаните отново опитаха да изнесат играта в предни позиции, но този път нещата не се получаваха. За сметка на това в 62-ата минута Меси имаше нова голова възможност като стреля от близо, но Ван дер Сар спаси. Три минути по-късно аржентинецът бе намерен във вратарското поле на съперника от Алвеш и опита да отбележи с пета, но защитник на Юнайтед изби пред голлинията. След това Чави отправи страхотен изстрел и Ван дер Сар трябваше да прави ново виртуозно спасяване. Минута по-късно и Иниеста пробва точността си, но отново холандският страж бе безгрешен.“Каталунците“ правеха каквото си поискат на терена на „Уембли“ и с всяка изминала минута превъзходството им ставаше все по-очевидно. В 69-ата минута Меси навърза няколко защитници на „червените дяволи“ в наказателното им поле, след което топката стигна до Бускетс, който веднага върна за Давид Вийя, а той със страхотен изстрел от границата на наказателното поле наниза трети гол за своя тим. Веднага след това Уейн Рууни опита да върне Юнайтед в мача с техничен прехвърлящ удар, но топката премина над вратата.

В заключителните минути Манчестър Юнайтед опита да притисне своя съперник, и в 85-ата минута Нани отправи нелош удар от границата на наказателното поле, но в аут. Испанците обаче се защитаваха много добре и не допуснаха противникът им да си повярва, че може да постигне обрат. Така те напълно заслужено триумфираха в турнира за четвърти път в своята история. Юнайтед пък така и не успя да отмъсти за загубата от Барса на финала през 2009 година в Рим и отново остана от губещата страна.

http://www.sportal.bg/