Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Зелена ли е“зелената“ козметика?

Крем с екстракт от лайка, дезодорант с розова вода, естествената козметика звучи примамливо и обещава много: ефект без химически вещества. Но далеч не всеки зелен продукт се базира наистина на естествени материали.Минерални масла в червилото или алуминий в дезодоранта: който иска да поддържа кожата си без химически допълнения, се насочва към естествената козметика. „Но не всички обявени за природни продукти са наистина такива“ – предупреждава Жени Пол от Съюза на германските предприятия за производство на лекарства и козметика.“За съжаление някои производители използват нарастващото търсене на повече естественост, за да пробутват продуктите си за „био“. А тези продукти са обогатени с вещества на базата на минералните масла“ – казва Пол.

Бигит Хубер от обединението на производителите на козметика добавя:“Названието „естествен“ на даден продукт или изобразеното на опаковката цветенце не означават автоматично, в случая става дума за природна козметика.“ Единствената гаранция за естественост на продукта са специалните клейма, от които в Германия има поне три вида. Но далеч не всички видове продукти могат да се обзаведат с такъв знак – обяснява експертката Пол.“Бляскавият платинен цвят на косите в никакъв случай не би могъл да се получи с естествени средства.“ Дори и на опаковката да пише, че боята съдържа екстракт от личи, със сигурност в състава й има и водороден прекис. И средствата за защита от слънцето или декоративната козметика принадлежат към същата категория продукти.И – въпреки всички висши подбуди – не всеки може да използва природна козметика. Макар да липсват дразнители като изкуствените ароматизатори или консерванти, щом някой е алергичен към лайката, и кремът на лайкова основа ще му бъде противопоказан. „Естествената козметика всъщност има много по-голям алергичен потенциал“ – казва експертката Катарине Банах. И който иска да заложи на сигурното, е по-добре да я избягва.

Принципно естествената и конвенционалната козметика са равностойни от научна и правна гледна точка – добавя Банах. Което важи и за поносимостта към продуктите. Поради това потребителите е най-добре да се обърнат към професионален консултант, преди да се спрат на определен крем или лосион. И по отношение на ефективността естествената козметика вече ни най-малко не изостава от химическата. Съществуват доказателства, например, че етеричните масла от лимонова трева имат пет пъти по-силно влияние от синтетичните салицилови киселини срещу пъпки.

Накратко – разликите между природните и обичайните козметични средства вече не изглеждат толкова големи. Те са равностойни по качество, сходни по ефективност и трайност /за натуралните продукти е допустимо да съдържат натурални консерванти/. Това важи и за тяхната полза за околната среда. Тъй като естествената козметика не би могла да се произвежда в неограничени количества. „Междувременно 15 000 растения, използвани за храна, козметика и лекарства, са под заплаха“ – казва Жени Пол, но добавя, че много от производителите на естествена козметика вече от десетилетия полагат специални грижи за поддържането на използваните от тях растения.

http://www.bgnes.com/