Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Соня Кoлтуклиева: Цветелинa Бориславова не искаше Бойко да стане премиер

Ти първа съобщи в студиото на Николай Бареков по ТВ7, че Цветелина Бориславова е купила Българо-американската кредитна банка. Светкавично темата беше подета от всички медии и последва официално признание на банкерката. Мнозина си припомниха твоето твърдение пред „ШОУ” от началото на тази година, че не си представяш как Цветелина Бориславова ще седне да сади мушкато в къщата си на Халкидики и сигурно ще си направи своя банка. Така и стана.

Да, бях сигурна, че така ще стане. Цветелина Бориславова е умна, обаятелна и енергична, притежава удивителен усет да се обгражда със силни професионалисти – Светослав Божилов, Васил Симов, Петър Андронов, както и да се възползва максимално от мъжете си.Може да шокирам теб и читателите, но аз съм убедена, че Цветелина не искаше Бойко да стане министър-председател. Не искаше! Като чувствителна интелигентна жена тя си даваше сметка, че с напредъка на политическата си кариера нейният любим се откъсва от опеката й, престава да е подвластен на внушението, че тя е образована бизнесдама, а той – непросветен бодигард. Цветелина и преди, и сега, през зъби споделя с приятелите си, че тя е създала политика Бойко Борисов, тя е „силната жена” зад гърба му. Това твърдение е със съмнителна достоверност, но е балсам за душата на наранената изоставена жена. Разбираемо е, нали?! През януари 2009 година личната пиарка на Бориславова Елена Вълчева нарочно се беше обадила на издателя и главен редактор на вестник „19 минути” Борис Ангелов, за да му „довери”, че Цветелина и Бойко вече не са заедно.
Публичното разпространяване на тази „новина” уреждаше банкерката, защото тя си беше в прекрасни отношения с Царя и Сергей Станишев и се чувстваше твърде комфортно при тройната коалиция – нали тогава правителството я одобри за почетен консул на Исландия в България и започна устрема и в туристическата индустрия. Пред туристически босове тя споделяше, че Станишев е по-надежден за бизнеса, отколкото непредсказуемият Борисов. Аз лично говорих с нея през пролетта на 2009 година за проекта й „България 2020” – замислен като мозъчен тръст, който да дава анализи и съвети на властта. Попитах я дали това ще бъде екип в помощ и подкрепа на Бойко Борисов, ако стане премиер, но тя ми отговори: Не, не го разбирай така, това е проект за предоставяне на експертиза на всяко правителство, което дойде на власт след изборите. Кръгът „България 2020” си беше помечтал да се състави експертен кабинет с мандата на ГЕРБ – Бойко Борисов да си остане партиен лидер, а министър-председател да стане Иво Прокопиев, той дори отиде да учи в Америка, за да се подготви за този пост. Цветелина и Иво тръгнаха да се срещат с българите, работещи в Световната банка, за да си формират кабинет – Кристалина Георгиева ги беше насочила към Симеон Дянков, на когото предстоеше напускане на банката, заради неуспеха на проекта „Дуинг бизнес рипорт”. Бойко Борисов вече беше попарил грандоманията на Иво, като каза: „Това, че съм казал на някого добър ден, не значи, че ще го правя премиер”… Та в движение се породи идеята Кристалина Георгиева да бъде номинирана за премиер.
Кръгът „Капитал” около Иво Прокопиев силно се надяваше Бисер Боев да стане икономически министър, но като не мина номерът – извадиха Трайчо Трайков да покровителства интересите на Цветелина в т. нар. „зелена енергия”. Росен Плевнелиев и двете заместник-министърки на здравеопазването Гергана Павлова /от „Софарма трейдинг”/ и Десислава Димитрова /от Световната банка/ са също кадри на този приятелски кръг. Само че животът е несправедлив: Симеон Дянков и Росен Плевнелиев предпочетоха да са по-верни на премиера, отколкото на бившата му приятелка. Друг въпрос е, че Симеон Дянков за 2 години успя да изгради истински финансов октопод и вече се вижда в сънищата си министър-председател, ако Бойко Борисов се кандидатира за президент. Но София не е Холивуд и българският „Брад Пит с очила” ще си остане с едните блянове за политически „Оскар”.
Според мен дълбоко погрешни са твърденията, че Цветелина Бориславова си купи банка, за да подсигурява финансово Бойко Борисов и да се възползва от позицията му на премиер. Не. Цветелина Бориславова започна война срещу Бойко Борисов. Не случайно, веднага след като подаде оставка заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев, в деловите среди се появиха слухове, че той отива на работа в БАКБ. Амбициозна и богата, Цветелина ще иска да докаже на всички, че умее да превръща парите във власт. Чувам дори, че искала да прави политическа партия. Зелена енергия – зелена партия: модерна алтернатива на ГЕРБ за следващите парламентарни избори – може това да е стратегията й.

/със съкращения/

blitz.bg