Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Делян Добрев: Свободният пазар на ток е единствената дългосрочна перспектива

Свободният пазар на електроенергия е единствената дългосрочна перспектива за развитие на сектора. Това каза заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на конференцията „Либерализация на енергийния пазар – какво означава това за бизнеса”, която се проведе днес, 1 юни 2011 г. в столичния хотел „Шератон”. Пред участниците във форума той очерта основните стъпки в реализирането на концепцията за електроенергийна борса, направеното до момента и предстоящите задачи. «През юли започваме да тестваме търговската платформа, а реалната работа по новия пазарен модел трябва да стартира през следващата година”, каза още Добрев. По неговите думи наличието на свободен пазар с достатъчна ликвидност и участие на повече производители би следвало в дългосрочна перспектива да доведе до намаляване на крайната цена на електроенергията.

В момента едва около 27% от търговията в страната се осъществява по изискванията на свободния пазар, изтъкна зам. министър Добрев. В изказването си той акцентира и върху недостатъците на този модел на функциониране на пазара: липсата на публична референтна цена и на почасови графици в регулираната част на пазара, определянето на цените на балансиращата енергия на база на методология, която отчита регулираните цени на производителите, липсата на друг доставчик на балансираща енергия, освен НЕК и липсата на реална конкуренция на балансиращия пазар по отношение на предлагането на балансираща енергия.Към месец февруари 2011 г. реални сделки на пазара по свободно договорени цени сключват 6-ма производители, 66 потребители и 34-ма търговци на електрическа енергия. Общото количество електрическа енергия, продадено на свободния пазар, е около 1.1 млн. MWh.  Заместник министър Добрев очерта и сегментите, които ще съдържа избраният пазарен модел за търговия с електроенергия. Това са двустранни договори, пазар „Ден напред” –спот пазар, пазар в рамките на деня (Intraday market), пазар на балансираща енергия, пазар на допълнителни и спомагателни услуги и форуърден пазар.

Той подчерта, че борсата е само елемент от цялостната промяна на пазарния модел. По неговите думи вече са изготвени и публикувани нови правила за търговия с електрическа енергия. В проекта за изменение на Закона за енергетиката е предвидено администрирането на пазара да се извършва от ЕСО ЕАД по силата на допълнителна лицензия. Отново с измененията в закона ще се промени критерият за определяне на групата „защитени потребители”. Регламентиран е действащ почасов пазар на електрическа енергия, който  да обхваща 100% от търгуваната енергия. Доставена е нова информационна система за администриране на пазара. Доставена е търговска платформа за борсова търговия като отделен модул на новата система. Заместник министър Добрев акцентира и върху подписания меморандум между България и Румъния, който предвижда обединяване на пазарите на двете страни.

За пълното реализиране на концепцията за либерализация на енергийния пазар ни предстоят още редица задачи, изтъкна пред участниците във форума зам. министър Добрев и посочи най-важните сред тях: актуализиране на правилата за работа на електроенергийна борса в подзаконовата нормативна уредба, което трябва да стане факт до средата на тази година; разработване на договори и споразумения с ЕСО ЕАД, във връзка с регистрацията за участие на електроенергийната  борса, за което графикът е  септември 2011 г. ЕСО трябва да бъде преструктуриран съгласно избрания модел „независим преносен оператор”, с което ще се реализират изискванията на Третия либерализационен пакет, допълни още Добрев. По неговите думи това трябва да стане до края на 2011 г. До март 2012 г. ДКЕВР трябва да сертифицира ЕСО ЕАД като независим преносен оператор. Предстоят също и технически дейности по внедряване на търговската платформа за борсова търговия и интегрирането й в системата за администиране на пазара. До средата на следващата година електроразпределителните дружества ще разработят и въведат стандартизирани товарови профили за потребителите без почасово отчитане на електрическата енергия, заключи Добрев.

http://www.barometar.net/