Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Признават часовете в училище за лекции в университета

Учебните часове в 11-и и 12-и клас в елитните гимназии да се признават за завършени лекционни курсове в университет. Това предложи вчера просветният министър Сергей Игнатов. Просветното министерство ще подготви законови промени, според които университетите ще получат правото да акредитират обучението в определена гимназия.Целта е в елитните школа часовете по математика или чужд език да се признават за университетски кредити. Учениците ще могат още от чиновете да пресмятат натрупаните точки, които ще се впишат в бъдещата диплома за висше образование.„Момичетата и момчетата в профилите математика и информационни технологии ще започнат по индивидуален план да учат директно от 3-ти семестър”, подчерта министър Игнатов. На практика талантливите ученици ще се запознаят направо във втори курс със своите нови колеги от университета, които първата година ще изучават основите на науката. Няма никакъв смисъл най-добрите ученици с медали от олимпиади

да повтарят един и същи учебен материал

подчертаха от просветното министерство. Като основа за реформите ще се използва стратегията на Софийския университет за привличане на ученици от Класическата и Природо-математическата гимназия в София. В момента резултатите в дипломата от двете елитни гимназии дава привилегии при кандидатстване, но дори и най-големите отличници преповтарят отдавна усвоена материя през целия първи курс в Алма матер.Просветният министър смята, че родните ученици надвишават нивото на подготовка по математика на връстниците си в останалите европейски страни. „По данни на Европейската комисия сме първи в ЕС в областта на природо-математическите и техническите науки. Заедно с Естония, Малта и Румъния заемаме лидерско място и по приложни науки и иновации”, заяви министър Игнатов, който във вторник посети заседанието на Съвета по конкурентоспособност, организиран от Европейската комисия.

Повече шестици на матурата

Повече са шестиците на матурата в сравнение с миналата година, съобщи вчера министърът на образованието Сергей Игнатов. Той ще съобщи официалните резултати от зрелостния изпит в петък, но първите отзиви на проверяващите говорили за по-добро представяне на випуск 2011. „Всичко е много по-добро от миналата година в матурите по български език, математика, география”, подчерта Игнатов.Скалата за оценяване ще е същата като миналата година. Тогава за 23 точки се пишеше тройка. 41 точки носеха оценка добър 4. Петица хващаха учениците с резултат над 59 точки, а поне 77 трябваха за отлична оценка.

Monitor.bg