Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Търсенето на кадри за туризма достигна своя максимум

Информационните технологии, търговията, финансите и логистиката отново са секторите, в които се търсеха най-много специалисти през май, но заради летния сезон има сериозно раздвижване и при туристическия бранш. Това показа ежемесечното проучване на Investor.bg за пазара на труда.“През май най-много позиции имаше в сектора на туризма, следван от секторите на производството, търговията и продажбите, ИТ и телекомуникациите и услугите. Няма чувствителна промяна в търсенето на кадри за дългосрочна заетост”, коментира Деян Султов, управляващ съдружник в www.buljobs.bg.Той посочи още, че се наблюдава повишено търсене на кадри за сезонна заетост. Наемането на кадри за туризма се запазва, като дори достига своя максимум, сравнено с предходните месеци.Запазва се високо търсенето в сектора на производството, като растат обявите за нискоквалифицирани кадри. Също така, има тенденция към повишено търсене на служители в сектора „Банки и финанси”, основно специалисти „Кредитиране“ и „Кредитиране на малки и средни предприятия“. Има чувствително намаление на свободните позиции в областта на образованието и науката.

„Най-търсените позиции през месеца бяха търговците, специалистите за центровете за изнесено обслужване на клиенти с добро владеене на два западни езика, ИТ специалистите и разработчиците, счетоводителите с опит и проектовите инженери”, заяви Радостина Георгиева, консултант „Постоянни назначения” в Менпауър България.От JobTiger отчитат, че през май отново водещите сектори, в които най-много се търсят специалисти, са информационни технологии и компютърна техника – софтуер. Следват секторите „продажби, обслужване на клиенти” и „търговия на едро и дребно – внос и износ”.През този месец се наблюдава известно увеличение в сектора на административните и обслужващи дейности в сравнение с април. Също така расте броят на обявите, които попадат в сектора „консултантска дейност” и „други” (по-специфични и нестандартни сектори).Търговците, специалистите в областта на логистиката и транспорта, както и финансовите позиции – счетоводители и финансови мениджъри бяха най-търсени през май, допълват от Synectica.

От Horizons класират по следния начин най-търсените кадри: ИТ специалисти поддръжка, търговци на телекомуникационни услуги, специалисти обслужване на клиенти в контактен център с немски/френски/английски език, юристи в банковата сфера, специалисти и консултанти по човешки ресурси.През май спрямо април въпреки многото официални празници се увеличи търсенето на професионалисти в ИТ сферата – основно за поддръжка по големите аутсорсинг проекти в България, допълват от компанията.Аутсорсингът е движещ и при специалистите обслужване на клиенти със западноевропейски езици. Намирането и привличането на последните е доста трудно поради големия брой обяви, публикувани по няколко големи проекта в България и изчерпването на интереса от страна на кандидатите.Отделно започналите немалко стажантските кампании допълнително затруднява наемането на някои категории млади специалисти.Продължава увеличаването на търсенето на професионалисти в индустриалната сфера, в областта на електронното производство, логистиката и снабдяването. Търсенето на такива специалисти се премества все повече в провинцията, към предприятията на няколко големи компании.

По отношение на възнагражденията се усеща малко по-голяма готовност от страна на работодателите да бъдат по-гъвкави и атрактивни при привличането на висококвалифицирани професионалисти, посочват още от Horizons.Детайли за ИТ сектора.От фокусираната върху ИТ специалистите компания Bulwork коментират, че във връзка с непрекъснатото развитие на ИТ проектите и на сектора като цяло, търсенето на програмисти (Java, .Net, PHP, C++) и QA инженери продължава и през май.Спрямо април търсенето на посочените пет позиции е непроменено. Наблюдава се и интерес от страна на работодателите да наемат хора с по-малко опит, като има отворени позиции за начинаещи програмисти. Освен това предстоят летни стажантски програми за току-що дипломирани студенти в ИТ специалности, допълват от Bulwork.

http://www.investor.bg/