Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Британците излизат от кризата най-бавно от 180 години насам

Британската икономика ще бъде изправена пред най-бавното засилване на потребителските разходи от 1830 г. насам, сочи анализ на Financial Times, изготвен на базата на официални прогнози.Очаква се до 2015 г. семействата да започнат да харчат малко повече, отколкото преди финансовата криза от 2008 година. Сред факторите, които ще стопяват доходите, са високата инфлация, повишените данъци и забавеният растеж на заплатите.Данни на Английската централна банка за 18-те сериозни рецесии от 1830 г. насам, когато започва да се води статистика, показват, че потребителските разходи се възстановяват средно до 12% над предишния си пик в рамките на седем години.Според прогнози на независимата Служба по бюджета във Великобритания (Office for Budget Responsibility) през 2015 г. потребителските разходи ще са едва с 5,4% по-високи от пика им през 2008 г., което е най-бавното възстановяване за който и да е следрецесионен период.

При аналогичната фаза след рецесиите в началото на 1980-те и 1990-те години, разходите бяха по-високи съответно с 20% и 15%.“Рецесията може да е била сравнително мека за домакинствата, но възстановяването ще бъде изключително тежко,“ твърди Саймън Кърби, икономист в Националния институт за икономически и социални изследвания.Британските потребители не са преживявали подобно бавно възстановяване на разходите от стагнацията през 1970-те. Период на бавен растеж на разходите би могъл да означава, че потребителите почти няма да усетят разликата, дори и икономиката да расте.“Всички ще слушат по новините и ще четат за това как икономиката расте, но домакинствата просто няма да го усетят,“ казва Кърби.

Въпреки че британският пазар на труда показва учудваща мощ, централната банка и финансовото министерство твърдят, че все още е нужен по-силен растеж на износа и бизнес инвестициите, за да се компенсира спада на потребителските и държавните разходи.“Трайно възстановяване има само тогава, когато то се ребалансира от потребителско търсене към външно търсене,“ твърди съветник към финансовото министерство.Остава неясно обаче дали търговските и бизнес инвестиции ще са достатъчни, за да компенсират слабото потребителско търсене и съкращенията на разходите в държавния сектор, които, взети заедно, представляват над 85% от икономиката.

http://www.investor.bg/