Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Ищар пее във Варна днес

„Я кажи ми..” – каза на чист български език думите от популярна наша песен принцесата на Изтока Ищар, която ще пее във Варна тази вечер. Довечера в Летния театър една от най-големите етно изпълнителки в света Ищар Алабина ще запали жителите и гостите на морската столица с невероятната си харизма и усмивка. Голям творец, магнетична жена, емоционален зареждащ глас.  Запитана дали разпознава звученето на български език в някой от тези, които вече е чувала, тя сподели пред журналисти, че преди девет години го е чула за първи път от нейни приятели българи  в музикалния бранш. Сторил и се е близък до руски, но е разпознала думи от турски и гръцки езици. Тя е полиглот, мисли на френски, брои на иврит и пише на английски.

Името на Ishtar Alabina нашумява като солова изпълнителка през 2000 г, когато синглите „Last Kiss” и „C’est La Vie”, включени в дебютния й солов албум „The Voice Of Alabina” оглавяват върховете на всички европейски класации. Мнозина си спомнят, че преди да започне соло кариера Ishtar Alabina бе вокалистка на едноименната култовата етно формация Alabina, задължително звучаща в плейлиста на всяка уважаваща себе си дискотека от 90-те. Повлияна от различните източни култури, Ishtar Alabina съчетава в музиката си модерно денс звучене с традиционни ориенталски мелодии и фламенко ритми, характерни за европейското и африканското Средиземноморие.

И докато в първия й албум текстовете са предимно на френски език, в следващите творения на певицата широко застъпени са и песните на иврит, арабски, испански и английски. Днес Ishtar Alabina продава милиони копия от албумите си, отразяващи неподражаемия й чувствен стил.

Мултикултурният микс в песните на Ishtar Alabina не е случаен – талантливата певица е родена под името Ети Зак в израелската част на Кирият Ата от египетско-израелска майка и мароканско-израелски баща, потомци на сефарадски евреи. Детските си години тя прекарва в Израел, а от 14-годишна започва да пее из местни клубове. С амбицията да докаже таланта си, младата певица не спира изявите си дори по време на задължителната си военна служба в армията на Израел.Псевдонимът Ищар младото момиче избира, вдъхновена от едноименна месопотамска богиня на плодородието. Певицата обяснява, че нейната баба я наричала Естер, което пък с нейния египетски акцент звучало като Ищар. Ishtar Alabina заминава за Франция в средата на 90-те години, където по силата на съдбата намира любовта на живота си, а кариерата й претърпява стремителен възход, когато шефът на музикалната компания Atol Music Шарл Ибгуй я забелязва и й предлага договор като вокалистка на Алабина. С Алабина Ищар става известна не само във Франция, но и в цяла Европа и САЩ, където хитовете на денс формацията не слизат от топ 10 на всички чартове.

На сцената на Летния театър тази вечер певицата ще предложи разнообразен микс от най-хитовите си песни, между които Last Kiss, Habibi Sawah, C’est La Vie, Horchat Hai Caliptus, като задължително ще изпълни и няколко нови песни. Принцесата на Изтока за втори път гостува на Варна. През 2004 г. тя възпламени варненци на централния площад „Независимост”. След концерта си в морската столица бившата вокалистка на култовата група „Алабина“ ще замине за Бургас, където ще пее на 4 юни. На следващия ден певицата ще изнесе два концерта в София, а на 6 юни е в Пловдив. Докато в първия й албум текстовете  са предимно  на френски език, в следващите творения на певицата широко застъпени са и песните на иврит, арабски, испански и английски. Днес Ищар Алабина продава милиони копия от албумите си, отразяващи неподражаемия й чувствен стил. Разочарована от любовта на живота си, Ищар се премества в Австралия, където живее девет месеца. Когато визата й изтича изпълнителката решава да си купи самолетен билет за Франция, за да види свой приятел там. Това посещение се оказва повратна точка в нейния личен живот и кариера, защото Ищар се влюбва във Франция и решава да я направи свой дом. Ищар знае френски от малка, тъй като в семейството й се говори предимно този език. С групата си довечера чаровната източна принцеса е подготвила един изключителен празник за сетивата. Билети все още има.

Ели Маринова

http://www.barometar.net/

снимки: Ели Маринова