Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Само двама от задържаните при акция „Играчите“ с постоянен арест

Собственикът на охранителна фирма „Арес груп“ ООД Георги Георгиев (36г.) и неговият служител Християн Иванов (28г.), задържани в началото на тази седмица при специализирана полицейска акция „Играчите” във Варна, заедно с още 17 души, разследвани за участие в престъпна група, организирала незаконна банкова дейност, от днес ще търпят най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Варненският окръжен съд определи първоначален арест за Георгиев и за неговия служител след като се запозна със събраните в хода на разследването материали, веществени доказателства, в това число и със секретна справка. Преценката им обосновава предположението, че както Георгиев, така и Иванов са част от групата, създадена да върши престъпления, свързани с незаконна банкова дейност.

От другите три лица, на които Варненска окръжна прокуратура поиска постоянен арест, съдът освободи срещу 200 лева парична гаранция оперативния работник от Първо РУ на МВР във Варна Христо Христов (29г.) и определи „домашен арест“ за Мехтин Ибрям (29г) от Провадия и за Християн Дянков (36г.) от Варна. Съдът намери, че няма събрани доказателства, които да обосновават предположението, че полицаят Христов е съпричастен към престъпленията, за които го разследват, а именно – участие в престъпната група на Георгиев и разгласяване на сведения и информация, които са служебна тайна. Ибрям и Дянков са служители на „Арес груп“. Съдът намери, че всеки от тях е съпричастен към дейността, за която са привлечени като обвиняеми, но няма представени доказателства, които да водят до извода, че има опасност да възпрепятстват разследването или да се укрият. Дянков има сериозни здравословни проблеми – тежка хронична екзема и друго хронично заболяване, пораженията от които са не само видими, но съдът получи и голяма по обем медицинска документация.

Пресслужбата на съда припомня, че според обвинението групата, която е създадена и ръководена от Георгиев системно е отпускала кредити на различни лица срещу лихва. Първите изчисления на разследващите установили, че престъпното сдружение е прибрало с изнудване 270 000 лева от длъжници. При първоначалните оперативно издирвателни действия и претърсвания на 14 адреса във Варна и в Провадия, сред които няколко заложни къщи, офиси и домашни адреси, органите на реда иззели множество документи, записи на заповед за задължения на много лица. СРС установили връзките между лидера на групата Георгиев и другите обвиняеми лица. След първоначалното задържане на 19 лица, сред които други служители на „Арес груп”, митничар, служител на ТЗ БОП във Варна, шефа на Камарата на занаятчиите във Варна и други, в ареста на този етап от разследването ще останат само Георгиев и Иванов.

За да определи най-тежката мярка за тях, съдът прецени, че са налице всички основания, предвидени в закона. Освен обоснованото предположение, че са съпричастни към престъпната дейност, за която се разследват, съдът се позова на изключително високата степен на обществена опасност на деянията, както и на високата санкция на закона. Усложнената престъпна дейност, която според обвинението е продължила повече от година, при условията на конспиративност е свързана с анализ на множество документи, веществени доказателства и материали. Според съда има опасност ако Георгиев и Иванов са на свобода да се опитат да препятстват разследването и да повлияят на свидетели.            Днешните определения на Варненския окръжен съд, с които първоначално в ареста бяха задържани Георги Георгиев и Християн Иванов, под „домашен арест“ са Мехтин Ибрям и Християн Дянков, а с 200 лева парична гаранция е оперативният работник от Първо РУ на МВР във Варна Христо Христов, подлежат на жалби или протест пред Варненския апелативен съд на 7 юни от 10,00 часа.

http://www.barometar.net/