Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Закуската е най-важното хранене за деня, показва национално социологическо проучване

Това показва национално проучване на агенция Ноема, реализирано през м. април 2011 г. То има за цел да установи хранителните навици на населението и в частност – отношението към най-важното според специалистите хранене за деня – закуската.Анкетата включва въпроси като „Закусвате ли сутрин, ако не – защо”, „Какво най-често закусвате”, „Определятe ли закуската си като здравословна”, „Знаете ли кои са най-подходящите според диетолозите храни за старт на деня”, ”Консумирате ли и колко често пълнозърнести продукти на закуска” и др.Допитването обхваща представители на всички географски райони на страната и София на възраст между 15 и 70 г. 52% от анкетираните са жени, 48% – мъже.

На въпроса „Закусвате ли?” положително отговарят 78% от участниците в проучването. 72% от тях закусват всеки ден, за други 14% първото хранене за деня е част от графика им два или три пъти в седмицата. 3% от анкетираните закусват веднъж седмично, а  други 11% са категорични, че това им се случва още по- рядко.Според специалистите по хранене закуската е изключително важна, тъй като, ако е здравословна и балансирана, тя осигурява на организма нужната енергия за деня. След продължителната липса на прием на храни и напитки през нощта, сутрин организмът се нуждае от нов прилив на енергия и хранителни вещества. В противен случай настъпват стресови за организма реакции.Специалистите по хранене определят за балансирана тази закуска, която включва продукт от пълнозърнести житни култури – за прием на сложни въглехидрати и фибри, млечен продукт за прием на калций, плодове – за витамини и фибри и напитка за хидратиране.

Пълнозърнестите продукти са изключително важни за човешкия организъм, тъй като са богати на незаменими вещества – фибри, витамини от групата В, антиоксиданти. Фибрите помагат за понижаване нивата на „лошия” холестерол, тъй като затрудняват пълното усвояване на някои мазнини и намаляват риска от атеросклероза. Безценно тяхно качество е, че свързват някои канцерогени и тежките метали в храната и ги изхвърлят от организма. Фибрите принадлежат към т.нар. „добри” въглехидрати. Те се характеризират с това, че се разграждат по – бавно и освобождават енергия по-дълго време в сравнение с други видове храни. По този начин фибрите спомагат за поддържането на ситост по-дълго време. Това, от друга страна, предпазва от преждевременно огладняване, което най-често се компенсира с „лоши” въглехидрати като вафли, кексове, чипс, и др.В контекста на тези научни факти социологическото проучване показва, че 63% от участниците споделят твърдението на специалистите, че закуската е най-важното хранене за деня. В същото време не малък процент – 19% от анкетираните признават, че не са запознати и не обръщат внимание на този научно-доказан факт.Проучването показва и, че предпочитана храна сутрин продължават да са тестените изделия. От въпроса „Какво обичайно закусвате”, става ясно, че 76% избират баница, кроасан, тутманик, сандвичи и др. за първото си хранене. Едва 6% от анкетираните предпочитат плодове, а само  9% избират пълнозърнести продукти за старт на деня.

На въпроса „Знаете ли кои според специалистите са най-подходящите за началото на деня храни”, едва 7% посочват, че това са пълнозърнести продукти. Само за 2% от анкетираните този тип продукти са най-подходящата закуска.Анкетата категорично отчита, че пълнозърнестите продукти все още не са част от хранителния режим на повече от половината от участниците в допитването. На въпроса „Колко често консумирате пълнозърнести продукти”, eдва за 7% от анкетираните тази категория продукти е част от менюто им, а само 6% консумират пълнозърнести продукти веднъж седмично.Сред най-честите причини за пропускането на закуската са ограниченото време сутрин. 48% от анкетираните, които споделят, че похапват междинна закуска преди обяд, го правят именно заради чувството на преждевременен глад.Според диетолозите балансираният режим трябва да включва от 3 до 5 хранения на ден, като първото от тях задължително е закуската. Тя трябва да доставя на организма около 25% от дневния прием на енергия и над 20 % от дневната препоръчителна доза пълнозърнести култури.

http://zdravoslovnohranene.com/