Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

„Слънчогледови“ соларни панели разработват в Япония

Японската компания Smart Solar International разработи нов вид соларни панели, които могат да генерират до два пъти повече електроенергия от слънцето, тъй като разполагат със специална система от огледала, следваща променящия се през деня ъгъл на слънчевите лъчи, съобщава АФП.Системата, оприличена заради това си свойство на слънчоглед, работи на базата на мобилни алуминиеви огледала, които винаги са обърнати в посока на слънцето. Те отразяват лъчите към цилиндър, покрит с фотоволтаични клетки.

Създателят на устройството уверява, че по този начин изобретението му има нужда от по-малко силиций, отколкото класическите соларни панели, откъдето се постига и по-ниска цена. Той счита, че при еднаква фотоволтаичната повърхност неговата система произвежда два пъти повече електричество.Чрез тези соларни панели може да се получи не само ток, но и топлинна енергия, е уверил по време на пресконференция в петък в Токио изпълнителният директор на японската компания. Такаши Томита. Той е бивш ръководител в Sharp, където също произвеждат соларни панели, уточнява агенцията.

От обясненията на фирмата става ясно, че цилиндърът се охлажда от циркулираща във вътрешността му вода, която, превърната в пара, може да служи за отопление.Томита е на мнение, че новият вид соларни панели са особено подходящи за използване в офиси и индустриални сгради. Компанията му започва официално производството на панелите през август, като те ще се появят на пазара през октомври.“На първо време трябва да ги предложим в опустошените райони от земетресението  ,цунамито от 11 март“, подчертава Такаши Томита. Продажбите в чужбина са предвидени за по-късен етап.През следващата седмица Smart Solar International ще покаже изобретението си на търговския панаир Intersolar в Мюнхен, Германия.

inews.bg