Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Помощ! Имам пърхот

Пърхотът е едно от най-често срещаните кожни заболявания и милиони хора по света страдат от него.Някои не носят тъмни дрехи заради проблема си, други винаги слагат шапка на главата, докато са навън, но така или иначе наличието на пърхот освен неприятните усещания води и до по-ниско самочувствие и притеснение.Ето защо решихме да потърсим мнението на специалист, който да ни посъветва как да се справим с проблема. Д-р Светослав Георгиев е дерматолог в кожния диспансер в столицата. Той поясни, че пърхотът е вид себореен дерматит – заболяване, което се лекува успешно. Но докато пърхотът се проявява под формата на залющване на скалпа, то при себорейния дерматит има и зачервяване на кожата.

„Състоянието се характеризира с появата на зачервяване, залющване и сърбеж предимно по кожата на скалпа, но също може да е по лицето и тялото” – обясни ни специалистът в областта на дерматологията. Ето защо не бива да ни учудват състояния като „пърхот на веждите”, люспички по носа или в областта зад ушите. Болестта може да засегне най-различни области от тялото ни.Всичко това обаче се оказва доста индивидуално и непредвидимо. Д-р Георгиев ни обясни, че някои хора просто са предразположени. Пърхотът все пак се провокира от някои неблагоприятни фактори като смяна на климата (ако например отидете на почивка в някоя по-студена скандинавска страна), спадане на имунитета или смяната на сезоните.

Успокояващ е фактът, че заболяването не се обуславя генетично. Т.е. понякога родителите имат пърхот, а техните деца нямат и обратно. „За момента няма такива данни за наследственост на заболяването” – категоричен е нашият събеседник. Той ни посъветва да бъдем внимателни при избора си на козметични продукти, защото, ако не са достатъчно качествени или не понасят на самия индивид – могат да обострят заболяването или да предизвикат развитието му.

ekipnews.bg