Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 13.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Засега няма условия за предсрочни парламентарни избори според политолози

Засега няма условия за предсрочни парламентарни избори, още по-малко е вероятно е кабинетът да падне заради вота на недоверие, подготвян от опозицията, коментираха за БТА политолози.Не мисля, че ще се стигне до предсрочни избори поради падането на правителството в парламента, казва политологът Антоний Тодоров. Той не смята и че действителното намерение на БСП и ДПС е да се смени правителството с вота на недоверие, а по-скоро, че опозицията иска да покаже, че е в състояние да задава дневния ред.

Вотът на недоверие е именно начин опозицията да зададе темите на политическия дебат и мисля, че точно това е и истинското намерение на БСП и ДПС, а не толкова, че реално очакват кабинетът да падне, посочва той. Според него нито една от политическите сили, включително и управляващите, не е готова за предсрочни избори. Нито една партия не ми изглежда готова – нито с достатъчно солидна управленска алтернатива, нито със силен управленски екип, който да предложи, коментира политологът. Той не изключва категорично предсрочни избори по друга причина – например ако доверието към ГЕРБ катастрофално пада и управляващите решат да изпреварят ситуация, в която ще бъдат в още по-трудно положение, или пък ако има разцепление в парламентарната група. Засега обаче предсрочни парламентарни избори не ми изглеждат на дневен ред, смята политологът.

Колегата му Румяна Коларова смята, че, поставяйки си цел да предизвикат предсрочни избори, ДПС и БСП всъщност се опитват да придадат по-голяма тежест на своя втори вот на недоверие. През парламента са минавали много вотове и този трябва да се „оцвети“ по някакъв начин, посочва тя. Коларова обаче смята, че ще бъде чудо, ако тази стъпка доведе до предсрочни избори. В българския парламент се е установила традицията, че вотът на недоверие е повод и възможност опозицията да аргументира и систематизира своите възражения срещу управляващите, обяснява тя и допълва, че вотовете са чисто символични и не „бутат“ правителства. Те не предизвикват криза, а дори консолидират мнозинствата, са наблюденията на политолога.

Коларова припомня, че при предишни кабинети, когато е имало ситуация на вътрешна криза и противопоставяния между министри, точно вотовете на недоверие са сплотявали правителството.Всъщност в случая искането „избори 3 в 1“ е на нивото на размяна на реплики, смята Коларова. Тя вижда във вота на недоверие, внасян с цел предсрочни парламентарни избори, отговор на репликата на премиера Бойко Борисов, че не изключва възможността от избори 3 в 1 наесен. Това е като правилата в театъра – за да се въведе нов човек в действието, трябва да му се подаде реплика. Това направи и министър-председателят – неволно им подаде репликата и реално той ги пусна на сцената, прави аналогия тя.Според нея БСП и ДПС не бързат с внасянето на вота, защото е необходимо да мине известно време след гласуването на декларацията по повод на инцидента пред софийската джамия, приета с впечатляващ консенсус в рамките на парламента. Религиозната толерантност и етническият мир са много важен приоритет, на фона на който всеки друг проблем избледнява и има нужда темата малко да „поизстине“, да се позабрави единодушието на управляващи и опозиция коментира тя.

dariknews.bg