Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Лек ръст на средната работна заплата в Румъния

Средната работна заплата в Румъния е нараснала с 0,3% през април, за да достигне 1498 леи (362 евро), показват данни на статистическата служба в страната, цитирани от местни медии.Покачването е станало факт заради отпусканите в някои фирми бонуси около Великден, както и поради други допълнителни възнаграждения.Най-значителни са повишенията в телекомуникационния сектор, където спрямо март средните получени възнаграждения са скочили с 16 на сто. Немалък ръст – от 13 на сто – има и в енергийната сфера.

За сметка на това работещите в сектора на производството и преработката на тютюн са спечелили с близо 30% по-малко през месеца, а финансистите – с 14 на сто по-малко.Спрямо април 2010 г. средните работни възнаграждения в Румъния се е увеличила с 4,3%, показват още данните.От статистическия институт на страната съобщават още, че продажбите в промишлеността през април са се повишили рязко. Растежът възлиза на 12,5 на сто на годишна база.

Новите поръчки от румънските промишлени предприятия пък са нараснали с 16,7% спрямо април миналата година, а спрямо март – с 5,1%.От всички тези данни може да се направи изводът, че икономиката на северната ни съседка се възстановява. Представител на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от Блумбърг, обаче предупреждава, че са нужни строги мерки в течение на това възстановяване, за да бъде избегнато силно увеличаване на инфлацията в страната.

inews.bg