Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Частици плутоний бяха намерени за първи път в почвата извън АЕЦ „Фукушима 1“

Въпреки денонощните възстановителни работи нивата на радиация в района на авариралата АЕЦ „Фукушима“ продължават да са високи. Поредният обезпокоителен факт е, че е открито наличие на радиоактивен плутоний извън района на централата.Частици плутоний бяха намерени за първи път в почвата извън АЕЦ „Фукушима 1“. Специалисти от японския университет Канадзава съобщиха за наличие на радиоактивни изотопи в селището Окума, намиращо се на около 2 километра от авариралата централа.

По-рано министерството на науката и технологиите на Япония съобщи за следи от плутоний в почвата извън „Фукушима 1“, но количествата тогава бяха значително по-малки. Откритото количество плутоний не застрашава здравето на хората, смятат експертите. След аварията във „Фукушима 1“ стана ясно, че в хранилището под Трети блок освен отработен уран се съхранява и плутоний. Спасителните екипи отделиха основно внимание на това хранилище, тъй като плутоният е силно радиоактивен химичен елемент.

След направена оценка на ситуацията японското правителство взе решение да затвори централата, а от ТЕРСО заявиха, че ще отстранят последствията в рамките на половин година. Малко след аварията 20-километровата зона около централата беше евакуирана, а от средата на месец април достъпът до нея беше забранен. Междувременно стана ясно, че стойността на акциите на японската компания, оператор на АЕЦ „Фукушима 1“, са се понижили с 28% до рекордно ниско ниво.

ekipnews.bg