Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 13.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Атоми от антиматерия бяха „уловени“ за 16 минути в ЦЕРН

За първи път учените успяха да „уловят“ нещо, чието съществуване е една от най-големите загадки в съвременната физика на елементарните частици – антиматерия. Изследователите от Европейския център за ядрени изследвания твърдят, че са уловили близо 40 водородни антиатома и, най-важното, са ги задържали за около 16 минути. Уникалното постижение е огромна стъпка в изучаването на състава и произхода на Вселената, което може да доведе до разгадаването на една от нейните най-големи мистерии.

Атоми антиматерия – антиводород – бяха „уловени“ за малко повече от 16 минути при експеримент на физици в Европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН в Женева. Резултатът от експеримента трябва улесни изучаването и изследванията в областта, категорични са учените.Антиматерията е „огледална“ на познатата от човека материя, но е трудна за наблюдение, защото всеки атом антиматерия се анихилира при контакт с материята, произвеждайки огромно количество енергия. Водородният атом се състои от протон с положителен електрически заряд и електрон с отрицателен заряд. Атом на антиводорода се състои от отрицателен протон и от положителен електрон – античастици на протона и електрона.

Първите атоми антиводород са създадени в ЦЕРН през 1995 г., но са се анихилирали почти веднага при контакт с материята. При експеримента АЛФА обаче те са удържани до 1000 секунди. Уникалното постижение е огромна стъпка в изучаването на състава и произхода на Вселената, което може да доведе до разгадаването на една от нейните най-големи мистерии.Още преди 80 години британският физик Пол Дирак стига до извода, че успоредно с материята съществува и антиматерия. Смята се, че при създаването на света са били произведени еднакви количества материя и антиматерия, но е останала само материята.

Севделина Ковачева

EkipNews.bg