Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

ЕС губи ?120 млрд. в подкупи

Европейският съюз губи от корупция сума, която се равнява на годишния му бюджет. Комисарят за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом съобщи, че корупцията струва около 120 милиарда евро годишно на европейската икономика, докато бюджетът на съюза е около 130 млрд.Всяко четвърто или пето евро по обществените поръчки в ЕС потъва в чужди джобове. Освен пряко чрез рушветите, корупцията влияе и като намалява конкуренцията в икономиката, защото отблъсква част от компаниите от търговете. Така се вдига цената на услугите, които получават гражданите, поясни комисарят.Четирима от петима европейци смятат, че корупцията е проблем за собствената им страна.За да се справи с проблема Европейската комисия обяви, че въвежда механизъм за наблюдение на борбата с корупцията върху всички страни членки.

Досега такъв се прилагаше само за България и Румъния в рамките на докладите по Механизма за сътрудничество и контрол в областта на вътрешните работи. Проверката за двете страни остава, но и другите страни ще бъдат коригирани, когато не са усърдни в борбата с корупцията, поясни Малмстрьом.За разлика от София и Букурещ, чиито усилия се контролират на всеки 6 месеца, останалата част от ЕС ще пише антикорупционните си доклади на 2 години като първият ще бъде публикуван през 2013 г.Малмстрьом попари надеждите на България и Румъния, че мониторинговият механизъм, който беше използват като допълнително условия за решението двете да влязат в Шенген, ще бъде отменен.Наблюдението върху реформите в правосъдието и органите на реда, както и върху борбата с корупцията за България и Румъния ще продължи „по собствените си критерии, честота и дневен ред“, заяви тя.

Вместо да изпраща инспектори, както в България и Румъния, Европейската комисия ще събира данни за антикорупционния си доклад от органите, призвани да се борят с нея в страните членки, от международни организации като „Трансперанси интернешънъл“, ООН, от собствената си работна група срещу подкупите.Експерти ще събират и анализират сигнали и информация от неправителствени организации и граждани и ще броят журналистическите публикации. Освен информация за това кой как се справя, Еврокомисията ще дава и препоръки на изоставащите.“Надяваме се, че като посочваме страните с проблеми ще окажем морален натиск на правителствата да се борят с подкупите. Много от тях идват на власт с антикорупционни обещания и се опитват да променят нещата на място, но имаме нужда от повече на европейско ниво“, заяви комисарят.

Според нея повечето държави са приели антикорупционни закони и са ратифицирали международните конвенции, но не е ясно дали ги прилагат, затова комисията ще се захване да провери как стоят нещата на практика.Еврокомисията ще представи след лятната ваканция и законодателно предложение за замразяване и отнемане на незаконно придобито богатство.Брюксел планира да промени също правилата за възлагане на обществени поръчки, счетоводните стандарти и одита на дружествата. До края на годината ще бъде написана и стратегия за борба с измамите с еврофондовете.Състоянието на борбата с корупцията ще стане част от критериите за членство в ЕС.

http://www.dnes.bg/